Drasztikus terméskiesés, magas gyümölcsárak

2020.09.19. 15:00

Elbúcsúzhatunk az almás pitétől? – Nagyon sokat drágult az alma is

A felmérések szerint az elmúlt hónapban a növekvő élelmiszerárakon belül a legdrasztikusabban – 46 százalékkal – a friss gyümölcsök drágultak. A vásárlók leginkább az alma árát sokallják.

Dávid Erzsébet

A termés egyharmadát frissen fogyasztjuk el, a többit a feldolgozóipar hasznosítja

Fotó: Borbély Béla

Nem is ok nélkül. A piacokon ugyanis kilogrammonként 500 forint alatt nincs alma, az élelmiszerláncok üzleteiben pedig ennél is drágábban, 600-700 forintért, egyes fajtákat pedig még borsosabb áron kínálnak.

Mielőtt bárki a termelőket kezdené szidni a drágulásért, szögezzük le: nem ők lökték ilyen magasra az árakat – mondja a Zöldség–Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) alelnöke. Apáti Ferenc hangsúlyozza, a gyenge termés és a tavalyi almakészletek kimerülése miatt mostanra kemény keresleti piac alakult ki, ahol nem a termelők képezik az árat, nagyobb hatással van rá a „vételi oldal”, a felvásárlás és a kereskedelem. A kereslet-kínálat szabálya szerint az, amiből kevés van, drágább lesz. Márpedig az idén nagyon kevés alma termett, a legrosszabb évjáratok termésének megfelelő hozamokkal fizetnek az almaültetvények. Várhatóan 300-350 ezer tonnányi termésre számíthatunk, ami 15-25 százalékkal még a tavalyi, ugyancsak alacsony hozamokat is alulmúlja, s jócskán elmarad egy átlagos évjáratban szüretelt 600 ezer tonna körüli mennyiségtől.

Apáti Ferenc: Kemény keresleti piac alakult ki
Fotó: Fruitveb

A kereskedők ezért annak érdekében, hogy a szűkös árualapból biztosítsák maguknak a szükséges mennyiséget, hajlandók a tavalyinál valamivel többet is fizetni az áruért. Persze nem horribilis összegről van szó, a szakember úgy tudja, általában kilónként és fajtánként, 130-160 forint + áfáért veszik meg a termelőktől az első osztályú, tartályládás, azaz válogatás, csomagolás nélküli, lédig étkezési almát. A kereskedők pedig azt mondják – nyilatkozta az egyik országos lapnak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára – nem ők srófolják fel az árakat, eleve drágábban kapják a gyümölcsöt. Nekik egyébként sem az árdrágítás az érdekük, hanem az, hogy figyelembe véve a vásárlóerőt, biztosan eladják a portékát. De az tény, hogy mire az alma az üzletekbe kerül, többféle költség – egyebek között kilogrammonként mintegy 100 forint áfa – „rakódik rá”. (Érdemes átgondolni, a termelőtől az értékesítésig vezető lánc melyik „szereplője” keres 100 forintot egy kiló almán.)

A kialakult piaci helyzet sok tekintetben szokatlan és rendkívüli – mondja Apáti. Mégpedig azért, mert nagyon ritkán fordul elő, hogy két rossz évjárat követi egymást. Most ez történt. Akárcsak tavaly, az idén is első sorban a negatív időjárási hatások okoztak drasztikus terméskiesést. Az aszályos telet követő, kezdetben száraz tavasz, majd a gyümölcsfák virágzása idején érkezett tartós májusi fagyok, a több­napos alacsony hőmérséklet és borongós, esős idő nagyon megviselte az almafákat. Negatívan befolyásolta a termés mennyiségét, a szüret előtt pedig nagymértékű gyümölcshullást okozott, a fák alatt landoló alma pedig már csak ipari feldolgozásra hasznosítható.

A termés egyharmadát frissen fogyasztjuk el, a többit a feldolgozóipar hasznosítja
Fotó: Borbély Béla

Hozzájárult a drágulást okozó helyzethez az is, hogy a tavalyi alacsony hozamok miatt júliusra gyakorlatilag kiürültek az almatárolók, üresen várták az új termést.

A szakemberek szerint az időjárás okozta károk kisebbek lehettek volna, ha több lenne a korszerű, intenzív művelésű ültetvény, de a hazai almáskerteknek csak mintegy 30 százaléka ilyen. A többi korszerűtlen művelésű, illetve elöregedett és termőképességének a vége felé jár. Úgy tudjuk, Fejér megyében a 200-250 hektárnyi almás mintegy fele is az utóbbi kategóriába tartozik. A biztonságos termelés és a nagyobb hozamok elérése végett korszerű, fiatal telepítésekkel kellene ezeket az ültetvényeket leváltani, ami csak kevés termelő által bevállalható, költségigényes beruházás.

A magas árakat az idén nagy valószínűséggel még a lengyel alma behozatala sem mérsékli majd, ugyanis ott is pusztított a fagy, kevesebb lett, lesz a termés. A vásárlóknak marad tehát a drága alma, a bevállalósabb családoknak a bolti árnál olcsóbb szedd magad akcióban beszerzett gyümölcs, illetve, ahogy egy háziasszony megjegyezte, almás pite helyett meg kell tanulnunk az olcsóbb banánból süteményt sütni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában