Adatszolgáltatás a számlázóval

2020.06.26. 17:30

Tucatnyi fejlesztő kínál programot, amely megfelel a NAV által előírt új kötelezettségnek

Jú­lius 1-jétől minden hazai adóalany részére kiállított számla tartalmát be kell jelenteni a NAV online rendszerében.

Sági Zoltán

A NAV sajátja (képünkön) mellett több tucatnyi adatszolgáltató számlázóprogram közül válogathatunk, sok közülük ingyenes alapfunkció kat kínál

Fotó: Huszár Gábor (Kisalföld)

Korábban részletesen írtunk róla, hogy e kötelezettségnek kik és milyen feltételekkel kell hogy megfeleljenek. Utaltunk arra is: az adatszolgáltatás munkáját automatikusan végzik el az online számlázóprogramok. Ezeknek ugyanis 2018. július 1-je óta meg kell felelniük annak a követelménynek, hogy a kiállított számlák tartalmát automatikusan továbbítsák a NAV rendszerébe. Ismertettük továbbá a NAV által fejlesztett, és mindenki számára ingyenesen elérhető Online Számla alkalmazást.

Most röviden néhány további, az előírt adatszolgáltatásra alkalmas számlázóprogramról teszünk említést. Meglepő lehet, de nem mindegyik online. Ám a hagyományos, rezidens számlázóprogramok is igényelnek legalább időszakosan netes kapcsolatot, a NAV részére történő adatszolgáltatás teljesítéséhez.

Azok a forgalmazók, akik 2020-ban offline számlázót kínálnak, többnyire a maximális adatbiztonságra vágyó ügyfelek kegyeit keresik. Akik vállalkozásuk pénzforgalmi és számlázási adatait nem kívánják harmadik félre, külső szolgáltatóra bízni. Ők az adatlopással szembeni biztonságérzetért cserében azonban az előre nem látható, akcidentális adatvesztés jóval magasabb kockázatával fizetnek. Magyarán, ha elszáll a számlaprogramot futtató gép merevlemeze, a mentés pedig nem naprakész, igencsak borsos áron tudják helyreállíttatni a sérült vagy megsemmisült adatbázist, ha egyáltalán tudják.

Az offline mezőnyben egyebek mellett a Naturasoft, a wSoft és az Actual alkalmazásai versengenek egymással.

A telepítős programok árazása jellemzően egyszeri licencdíjból áll, bár vannak kivételek. Például a wSoft évi bruttó 9990 forintos díja, amelyért az alkalmazás korlátlan számú gépre ad vállalkozások, egyéni vállalkozók és webáruház-­üzemeltetők részére számlázó- és készletkezelő programot. Segítségével a NAV előírásai­nak megfelelő, többnyelvű számlát, árajánlatot, díjbekérőt vagy szállítólevelet lehet készíteni. Az Actual árazása dobozos, az árak azonban – a kiválasztott szolgáltatáscsomagnak megfelelően – sávosan emelkednek. Az alap Számla egyszeri 12 ezer forintjától a Számla Extra közel 82 ezer forintos áráig. Utóbbi a számlakészítési funkciókon túl pénzügyi modult is tartalmaz, amellyel a követeléskezelésben is segít. Egyszerű, forintos számlát összességében a legolcsóbban talán a Natursoft kezdő csomagjával készíthetünk, ez egyszeri 7990 forintért lehet a miénk.

A NAV sajátja (képünkön) mellett több tucatnyi adatszolgáltató számlázóprogram közül válogathatunk, sok közülük ingyenes alapfunkció kat kínál
Fotó: Huszár Gábor (Kisalföld)

Az online számlázók nagy előnye, hogy az abban tárolt adatok a szolgáltató szerverein jóval nagyobb biztonságban vannak, mint az egyedi kisgépeken. Másrészt, a szükséges kódok és platform birtokában elvileg bárhonnan bejelentkezhetünk, és elkészíthetjük az elektronikus számlát. Amelynek adattartalma auto­matikusan kerül át a NAV rendszerébe. Az online megoldások rendszerint mobil eszközökön is futtathatók, ami jelenleg a rugalmas alkalmazhatóság netovábbja. Ráadásul, nem egy közülük – legalább az alapverziójában – ingyenes. A Kboss.hu Kft. teljesen ingyenes alap számlázója, a számlázz.hu rendre a netes keresések első helyén tűnik föl. Bő 200 ezer felhasználóval rendelkezik, konfigurálása pedig egyszerű. Ám ha minden extrával kérjük, a számlázóért a fejlesztő havi nettó 1700 forintot számláz. Nagy népszerűségnek örvend a 60 ezer felhasználós Billingo is, amelynél az ingyenes alapverzió meglehetősen fapados. Itt, ha éves licencet fizetünk, nettó 24 ezerért kapunk meg mindent.

Az online számlázók piacában, ahol tucatszám alakultak az új vállalkozások, az igazi mamutok is fantáziát látnak. A billzone alkalmazás a Telekomhoz köthető T-Systems terméke, amely az ingyenes verzió mellett havi nettó 990 forintért adja a maximumát. Az eBiz fejlesztője és tulajdonosa az OTP Bank csoport, számlázója pedig a céges bankszámlához kapcsolható, amelyről utalás is kezdeményezhető az alkalmazással. Az ingyenes alapverzió mellett itt nettó havi 2800 forintért kapjuk meg az összes funkciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában