A korábbi tárgyalások nem vezettek eredményre

2020.06.25. 07:10

Szijjártó Péter: Látnak fantáziát a Dunaferrben

Májusban a bérek kifizetésének csúszásáról adtunk hírt, most a szabadságpénz kifizetésével került gondba az acélipari társaság. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől a cég jövőjéről érdeklődtünk. Megtudtuk: a korábbi, megvásárlást célzó puhatolózó tárgyalások nem vezettek eredményre.

S. Töttő Rita

„Az acélipar rejtegeti talán a legtöbb kihívást”

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Dunaferr kapcsán még a járvány előtt felmerült, célszerű lenne, ha magyar tulajdonba, vagy jelentős részben magyar tulajdonba kerülne a cég. A veszélyhelyzet idején pedig arról szóltak a hírek, hogy nehéz a bérek időben történő kifizetése. Megkérdeztük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, zajlanak-e tárgyalások annak érdekében, hogy állami vagy magyar magánkézbe kerülhessen a társaság.

– Voltak puhatolózások és tapogatózó tárgyalások, de ezek konkrét eredményre nem vezettek – fogalmazott, hozzátéve: – Arról van információnk, hogy több magánpiaci szereplő is fantáziát láthat a Dunaferr megvásárlásában, legalábbis ilyen típusú szándékok megfogalmazódtak. De világosan látni kell, a magyar államnak nincs piaci szerepe ebben. Sok sikert kívánunk a tárgyalásokhoz, mert az acélipar nehéz ágazat, melyben nemcsak az európai szereplőkkel szemben kell megküzdeni, hanem a világpiac sok szereplőjével. Tudjuk, az Európán kívüli országok milyen módon támogatják a saját acéliparukat, s így befolyásolják a globális acélpiac működését – mutatott rá Szijjártó, kiemelve, az acélipar rejtegeti talán a legtöbb kihívást, de ha vannak magánszereplők, akik ebben szerepet kívánnak vállalni, a magyar állam nem akadályozza őket.

„Az acélipar rejtegeti talán a legtöbb kihívást”
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Nem tudják az ígéretet betartani

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség június 22-én nyílt levelet írt a Dunaferr cégvezetőjének, Evgeny Tankhilevichnek. Ebben az áll, megdöbbentette a szövetséget a cég lépése, amely a kollektív szerződésben foglaltak ellenére a dolgozóknak járó szabadságos bért részletekben fizeti ki. Molnár László szakszervezeti elnök visszautasítja az ügyvezető üzenetében álló sorokat, mely szerint a szakszervezet teljesíthetetlen feltételeket támasztott volna a kifizetés kapcsán. Kérte, hogy a kollektív szerződésben foglaltak szerint – tehát egy összegben, nem három részletben – fizessék ki a szabadságos bért. Ellenkező esetben jogi lépéseket tesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában