Városi tőkealap jött létre

2020.06.25. 11:30

A jól működő, de tőkeszegény vállalkozások számíthatnak az állami támogatásra

A kis- és középvállalkozások finanszírozásának támogatására létrejött Székesfehérvár Városi Tőkealapról tartottak tájékoztató workshopot szerdán a Városháza Dísztermében

Sági Zoltán

Bugár Csaba (MFB Invest, balra ) és Bene Ákos (Focus Ventures) egyeztetnek

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A tőkebefektetéses finanszírozás, bár a banki hitelezésnél költségesebb finanszírozási forma, az alacsony tőkésítettségű vállalkozások számára mégis szinte az egyetlen elérhető lehetőség.

A rendszer szereplői

A kis- és középvállalkozások finanszírozására létrehozott rendszer csúcsán a Magyar Fejesztési Bank (MFB) helyezkedik el, amely az MFB Invest Zrt.-n keresztül már korábban is foglalkozott tőkefinanszírozással, csak épp milliárdos tételek felett. Az MFB Invest égisze alatt létrehozott Focus Venture Kockázati Tőkealap-kezelő az, akin keresztül a minimum 30, de inkább 100 milliót meghaladó, ám az 1 milliárdot el nem érő finanszírozási igények is lehívhatóvá válnak. A helyi vállalkozások a finanszírozási igényeiket az Székesfehérvári Városi Tőkealapnál jelezhetik. A városi tőkealap a regionális vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó RVA Grouppal szinergiában működik.

Igényléstől a folyósításig

A tőkefinanszírozást igénylő vállalkozás tehát a városi alapnál jelentkezhet, amely az RVA Group közreműködésével előzetes ajánlást fogalmaz meg a következő döntéshozatali fórum, a Focus Ventures számára. Innen a támogatott igények a város érdekeit megfogalmazó Befektetési Bizottság elé kerülnek, amelyben az önkormányzati delegált a tekintetben hoz döntést, hogy a város és a régió számára kívánatos, vagy inkább ellenjavallt-e az adott gazdasági tevékenység fejlesztése. A Focus Ventures igazgatósága ezek után köti meg a finanszírozási megállapodást a kiválasztottal, hogy kezdetét vegye az alapértelmezésben 5 évesre tervezett együttműködés.

Bugár Csaba (MFB Invest, balra ) és Bene Ákos (Focus Ventures) egyeztetnek
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mit kérnek, mit adnak?

A finanszírozási igény beterjesztésének – a banki hitelektől eltérően – nem feltétele a fedezet. Ami fontos: az igénylő vállalkozás rendelkezzen áttekinthető tulajdonosi viszonyokkal, 2 lezárt és eredményes üzleti évvel, stabil cashflow-val, akár százmilliós éves forgalommal, miközben a jegyzett tőkéje nem sokkal haladja meg a minimálisan szükséges 3 millió forintot. Fontos még, hogy a vállalkozásnak legyen felügyelő-bizottsága, vagy igazgatótanácsa. Mert bár fedezetet a kockázati alapkezelő nem kér, a finanszírozás egyik feltétele, hogy a vállalkozásban a Focus Ventures kisebbségi tulajdonrészt kapjon, részarányos beleszólással a vállalkozás pénzügyi irányításába. Az együttműködés első lépéseként a vállalkozást a befektető olyan nívóra tőkésíti fel, hogy például a kedvező kamatozású banki hitelek, és a részben vagy egészben vissza nem térítendő hazai és uniós források is elérhetővé váljanak. Rendszeres törlesztésre nincsen szükség, ideális esetben a vállalkozás az 5. év végén a megnövekedett bevételeiből kivásárolja a Focus Venture tulajdonrészét.

A workshop előadói

Összefoglalónk a workshop folyamán elhangzott előadások alapján készült. Az alkalmat Lehrner Zsolt alpolgármester nyitotta meg, aki hangsúlyozta: új fejezetet kell nyitni az új helyzetben. Az őt követő Bugár Csaba, az MFB Invest vezérigazgatója azt részletezte, kinek és miért kedvező finanszírozási forma a tőkebefektetés. Bene Ákos, a Focus Ventures vezérigazgatója a Székesfehérvári Városi Tőkealapot mutatta be. A harmadik előadó, Szekfü Tibor, a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Vállalkozásfejlesztési Irodájának igazgatója az igénylési eljárás folyamatát ismertette. Ezzel kapcsolatban az érdeklődők a fehérvártőkealap.hu oldalon minden információt megtalálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában