Koronavírus Fejérben

2020.05.22. 07:30

Sokszínű a „támogatható” megyei vállalkozások profilja

„Tőkéstársat keresek jól működő vállalkozásom továbbfejlesztéséhez!” Elképzelt hirdetés? Nem… Egy jó lehetőség, maga a valóság!

Szanyi-Nagy Judit

A fehérvári ipar fejlett – és folyamatosan továbbfejlődik. Segíthet a tőkealap

Fotó: FMH-archív

Még októberben megírtuk: ötmilliárd forint keretösszeggel, 12 év futamidővel és hét év befektetési periódussal indul el a Székesfehérvári Városi Tőkealap, amely nemcsak a megyeszékhelyen, de a Fe­jér megyében működő összes – elsősorban – kis- és középvállalkozást megcélozza. A tervek szerint az átlagos befektetési méret 100 és 500 millió forint között alakul.

A témakörben csütörtökön tartottak online sajtótájékoztatót. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: cél, hogy minél több vállalkozáshoz eljusson az alap híre. Az önkormányzatnál – ahonnan sok helyi vállalkozást ismernek – már most jelentkeztek az építőipar és az anyagtechnológia területén munkálkodó, valamint gyártási tevékenységgel és turisztikával foglalkozó cégek. Ez utóbbi kifejezetten örvendetes ebben a pandémiás időszakban – hiszen épp a turisztika az egyik legveszélyeztetettebb terület.

A fehérvári ipar fejlett – és folyamatosan továbbfejlődik. Segíthet a tőkealap
Fotó: FMH-archív

A veszélyhelyzet miatt jelenleg a cégek egy része eltűnőben van, amelyek pedig megmaradtak, jelentősen visszavették tőkeigényüket. Vagyis a vállalkozások óvatosabbak lettek a két-három hónappal ezelőtti állapothoz képest. Az elöljáró mégis úgy gondolja: mivel a városban működő cégek gyorsan áttérnek a modern technológiára, a kkv-szektornak is egyre nagyobb szüksége lesz a tőkeinjekcióra. A fejlődést jól mutatja, hogy az ipari környezetben jelenleg öt üzem is épül.

Benke Ákos, a Focus Ventures Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a tőkéért hozzájuk fordulókat arra ösztönzik, hogy olcsó bankhitellel együtt egy mixet hozzanak létre, vissza nem térítendő támogatással. Ezeket a tőke stabilan kiegészíti.

Bugár Csaba, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója elmondta: Magyarországon a tőkebefektetés egy olyan ágazat, amelyre szükség van, ebben igyekeznek hiánypótló szerepet betölteni. A regionális alap egy előszűrő: a végleges döntést egy háromtagú befektetési bizottság

készíti elő.

Szekfü Tibor, a Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője kiemelte: június közepén talán már egy személyes workshopot is megtarthatnak az érdeklődők számára. Addig is a fehervartokealap.hu honlapon érhetők el további információk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában