Koronavírus Fejérben

2020.05.23. 07:00

310 millió forintos állami támogatással mintegy 3800 fehérvári dolgozóját tudja tovább foglalkoztatni a Denso

A segítségről szóló okiratot Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Törő Gábor országgyűlési képviselő adta át Szincsák Attila ügyvezető igazgatónak.

Korondy Tamás

Palkovics László miniszter Fehérváron beszélt a gazdaságvédelmi akcióterv eredményeiről

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében döntött a kormány a gazdaságvédelmi akciótervről, melynek kiemelt célja a magyar emberek munkahelyének védelme és új munkahelyek teremtése. Minderről Palkovics László miniszter beszélt a fehérvári cégnél tartott rendezvényen, ahol a magyar gazdaság vírus okozta helyzetéről is bővebb tájékoztatást adott.

– A gazdaságvédelmi akcióterv részeként a legfőbb szempont a munkahelyek megőrzése, ennek pedig az egyik eleme a „kurzarbeit” (magyarul rövidített munkaidő) bevezetése, melynek sikere megkérdőjelezhetetlen, hiszen ma már több mint 120 ezer munkavállaló esetében adtak be a cégek kérelmet, s eddig 59 ezer esetében már meg is kapták a támogatást.

Az akcióterv nemcsak a munkahelyek megtartását, de a képességfejlesztést is támogatja; legelső körben informatikai szakemberek képzését segítették, és már 54 ezren adták be részvételi szándékukat. Csábító ez a munkanélkülieknek is, hiszen a „Diákhitel1” is elérhető a képzéshez.

A Denso az első olyan nagyvállalat az országban, amely benyújtotta munkahelyvédelmi kérelmét, és 3800 munkavállaló számára 310 millió forint értékben igényelt támogatást az államtól – ennek ünnepélyes átadása történt meg.

Az innovációs és technológiai miniszter azzal zárta: 80 milliárd forint értékben munkahelyteremtő támogatást is nyújt az akcióterv.

Ennek lényege, hogy az állam az első hat hónapot teljes mértékben megtéríti annak a munkáltatónak, amelyik a támogatás után 3 hónapig tovább alkalmazza új munkavállalóját – ennek segítségével legalább 70 ezer embernek tudnak 9 hónapig munkahelyet biztosítani.

Palkovics László miniszter Fehérváron beszélt a gazdaságvédelmi akcióterv eredményeiről
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. ügyvezetője szerinte az elmúlt két hónapban példásan szerepelt Székesfehérvár, hiszen sikeresen védte meg a helyi cégeknél dolgozók egészségét. Szincsák köszönetet mondott a Fejér Megyei Kormányhivatalnak, hogy mindenben a cég rendelkezésére álltak, és segítették a támogatás megszerzését.

Törő Gábor azzal folytatta: több mint 11 ezer munkahelyet sikerült megmenteniük kormányzati támogatással a megyében. A támogatásokból a nagyvállalatok mellett a kis- és középvállalkozások is részesülnek.

 

Utoljára Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere szólalt fel, aki köszönetet mondott a cégnek és a kormánynak a munkahelyek megőrzése érdekében tett közös fellépésért. Kiemelte azt a cég ötlete alapján létrehívott alapot, amelybe cégek és magánszemélyek 100 millió forintot gyűjtöttek össze, segítve a koronavírus elleni védekezést.

– A járvány társadalmi és gazdasági hatásainak kezelése úgy gondolom, hogy a legfőbb feladattá lépett elő. A fehérvári munkaerő kérdését alapvetően az ipar fogja meghatározni, valamint a közös fejlődésünk záloga eddig is a helyi gazdaság erősödése volt, s ezután is az lesz – zárta a város polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában