Koronavírus Fejérben

2020.04.14. 14:00

Nem tudni pontosan, milyen fokú veszteség éri Sukorót és Kápolnásnyéket a koronavírus miatt

A járvány elleni védekezésből az önkormányzatoknak is ki kell venniük – anyagilag is – a részüket. Újabb településeket kérdeztünk meg erről.

Sági Zoltán

Sukoró. Más, mint a déli part Fotó: FMH-archív/ Fehér Gábor

Fotó: gaborfeherphoto

A helyi költségvetést érő negatív hatásokról pontos adatok még nem állnak rendelkezésre, tudtuk meg Mészárosné Hegyi Gyöngyi Évától, Sukoró polgármesterétől. A gépjárműadó-elvonás okozta kiesés pontos mértéke ugyanis még nem ismert. Ráadásul a település másként turistaparadicsom, mint a Velencei-tó déli partján sorjázók. Sukoró inkább a bakancsos turistáké, akik jellemzően nem a vendégéjszakák magas számával juttatják idegenforgalmi- és iparűzésiadó-bevételhez a helyi közösséget. A szállodákkal és nagyobb panziókkal szemben a község inkább a házi, a családi vendéglátásra rendezkedett be, ahol jellemzően a szobakiadással foglalkozók vannak többségben. Nyilván helyben is csökkenni fognak a turizmusból származó bevételek, vetítette előre a polgármester, hiszen az előírásoknak megfelelő üzemre beállt vendéglátás itt sem nem termeli meg a szokásos bevételeket. A bevételkiesés pedig minden bizonnyal érzékenyen fogja érinteni Sukorót is, de pontos számokkal Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva egyelőre nem szolgálhatott. Azt azonban a polgármester megfogalmazta: a koronavírus-járvány okozta bevételkiesésből fakadó terheket közösen kell viselni.

Sukoró. Más, mint a déli part
Fotó: FMH-archív/Fehér Gábor

– Vesszük a kesztyűket és a szájmaszkot, fertőtlenítőszereket vásárolunk, de már most bőven átléptük a milliós tételt – tájékoztatta lapunkat Pod­horszki István, Kápolnásnyék polgármestere. Aki a veszélyhelyzet okozta többletkiadásokat sorra véve arra is kitért: az étel-házhozszállítás költségeit az előírásos csomagolóanyag adagonként 120 forinttal emelte meg. Kápolnásnyék ezzel együtt nem reagál olyan érzékenyen a turizmus visszaesésére, mint tóparti szomszédai, ugyanis iparűzésiadó-bevételeit főként olyan vállalkozások termelik meg, amelyek a jelen körülmények között is működnek. Ezzel együtt e téren 20 millió forint fölötti veszteséget prognosztizálnak. A gépjárműadó tervezett elvonása is érinteni fogja a települést, de a működését közel sem veszélyezteti.

– Legfeljebb átcsoportosítjuk a pénzeinket, nem tudunk mást tenni. Ennyivel kevesebb járda fog megépülni idén – fogalmazott a polgármester, aki elárulta: Kápolnásnyék jelentős szabad felhasználású tartalékkal tervezett erre az esztendőre, ami bőven fedezni fogja a nem várt veszteségeket és kiadásokat. A költségvetés rendeleti módosítására ezért előreláthatólag nem is lesz szükség. – Nem örülünk a helyzetnek, de úgy látjuk, a költségekhez egy kicsit mindenkinek hozzá kell járulnia – összegzett Pod­horszki István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában