az adonyi hulladéklerakónál

2020.04.28. 08:53

Megújuló energiaforrást hasznosító erőmű épülhet Fejér megyében

Sikeresen zárult a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó első METÁR tender. Fejér megyében egy hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőmű nyert el támogatást.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiírt tenderen gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok indulhattak, melyek vállalták, hogy új beruházás révén létesítenek megújuló erőművet, vagy meglévő erőművüket az eredeti beruházási érték 50%-át meghaladó mértékben fejlesztik.

Fejér megyében egy depóniagázt hasznosító projekt nyert el támogatást a kis erőművikategóriában (0,3MW – 1MW) 0,500 MWe beépített kapacitással. Az erőmű évente várhatóan 3500 MWh zöldáramot fog a hálózatra táplálni.

 

Pályázati kategória

Erőműegység

telephelye -

Település

Erőműegység típusa

Névleges

teljesítőképesség

(MWe)

Elnyert

MWh

Kicsi

Adony

hulladéklerakóból származó

gázt hasznosító erőmű

0,500

3 500

METÁR tender Fejér megye

HÁTTÉR

A METÁR támogatás célja, hogy a nemzeti energia- és klímastratégiával összhangban költséghatékonyan ösztönözze a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést, és az új beruházások indítását. A pályázatra országosan összesen 168 ajánlat érkezett, melyek közül 72 pályázat lett nyertes.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiírt tender nyertesei 15 éven át évente összesen 229 millió forint kiosztott támogatásban részesülhetnek az újonnan megtermelt 193 GWh/év villamosenergia-mennyiség után.

A pályázaton megítélt zöldprémium-támogatásnak és a megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően összesen évente 193 GWh villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló, környezetbarát forrásokból. A napenergiából előállított villamos energia mennyisége a 2019. évi termeléshez képest a nyertes beruházásoknak köszönhetően mintegy 10%-kal fog növekedni. A növekmény évente 93 ezer hazai háztartás teljes villamos energia igényét tudja fedezni és emellett 75 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását is elkerüli Magyarország.

A pályázati eredmények hivatalos adatai a Villamos energia, Metár tender rovatban olvashatók.

További információ:

Kardos Ferenc

kommunikációs munkatárs

Mobil: +36 30 790 3227

Telefon: +36 1 459 7840

E-mail: [email protected]

www.mekh.hu

www.enhat.mekh.hu

facebook.com/MEKH Energiahatékonyság

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában