szakorvosként és vállalkozóként is bizonyított

2020.02.03. 14:00

A gazdasági díjas érsebész, Mikola József három évtizede gyógyít

Mikola József érsebész több mint három évtizedes pályafutása alatt szakorvosként és vállalkozóként is bizonyította tudását, rátermettségét, elkötelezettségét. Ennek elismeréseként tavaly ősszel egyike volt az Év Fejér Megyei Vállalkozója díjazottjainak.

Borsányi Bea

„Nem szabad időt, pénzt és energiát sajnálni arra, hogy a sebész új módszereket sajátítson el.”

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mikola József hazánkban az egynapos sebészet egyik elindítója, a régióban pedig az első, aki bevezette a lézeres és rádiófrekvenciás visszérterápiát, de ugyancsak ő az, aki Magyarországon az elsők között kezdte alkalmazni a Foam hab scleroterápiát a visszeres betegek gyógyítására, illetve a széndioxidkabin-terápiát a cukorbeteg láb és a neuropátia kezelésére. Érdemei sorába tartozik, hogy kidolgozta az ütőér-összeköttetések varrásának precíz technikáját is. A gyógyítás mellett elkötelezett híve a megelőzésnek, többek között az értorna népszerűsítésének is. 1982 óta él Székesfehérváron, vállalkozását, amelybe sok időt, energiát, szakmai munkát fektetett – emiatt szerzett egészségügyi szakközgazdász diplomát is – 1999-ben kezdte.

Sikereit és munkáját 2016-ban a Fejér Megyei Közgyűlés Berzsenyi-díjjal ismerte el.

– A Somogy megyei Karádról származom. Édesapám állatorvos volt, sokat segítettem a munkájában, lenyűgözött az állatgyógyászat, édesapám szakmai elhivatottsága is. Mégis inkább a humánmedicina felé fordult az érdeklődésem, és miután nővérem az orvosi egyetemre járt, már igen fiatalon tudtam, én is orvos szeretnék lenni. Célirányosan választottam tehát gimnáziumot, amikor továbbtanulásra került a sor – elevenítette fel pályaválasztását az érsebész.

„Nem szabad időt, pénzt és energiát sajnálni arra, hogy a sebész új módszereket sajátítson el.”
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A matematika-fizika tagozatos, szorgalmas fiatalembernek nem jelentett problémát a felvételi vizsga szintjének megugrása, így a Pécsi Orvostudományi Egyetemen folytatta tanulmányait. A kiváló manualitású, gyakorlati gondolkodású hallgató harmadév után találkozott először az érsebészettel, amikor tudományos diákköri munkára hirdettek lehetőséget. Így került a 2. Számú Sebészeti Klinikára, ahol később Lelkes József lett az első mestere, és végül a diplomamunkáját is ott írta. Az élet azonban úgy hozta, hogy friss diplomával a zsebében Fehérváron kezdett dolgozni.

– Az érsebészet a 80-as évek elején viszonylag új tudománynak számított, de erős felfutóágban volt, így különösen izgalmasnak találtam. Mindig is gyakorlatias ember voltam. Az egyik, amiért beleszerettem az érsebészetbe az, hogy a gyors és látványos eredmény, amelyet egy műtéttel el lehet érni, azonnali visszacsatolást ad a munkámról. Igaz ez a sikertelen beavatkozásokra is, a kudarc is azonnal látszik. A mai napig felvillanyoz a munkám. Akármilyen fáradtnak is érzem magam, ha meghallom, hogy például egy repedt ütőér cseréjét kell elvégeznem, feléledek. A műtő az igazi életterem – vallotta magáról a szakember, aki a folyamatos fejlődés érdekében az egyetemet követően is állandóan képezte, képzi magát – most éppen az érragasztás módszerét tanulja – és vallja, hogy nem szabad időt, pénzt és energiát sajnálni arra, hogy a sebész új módszereket sajátítson el. Fontos célkitűzése, hogy hamar és lehetőség szerint minél kisebb fájdalommal gyógyuljon a beteg. Ennek a törekvésének az eredményeként valósulhatott meg többek között az ambuláns sebészet a visszeres beavatkozások esetében is. Az évek alatt természetesen megjön a rutin is, de Mikola József szerint ezzel azért óvatosan kell bánni. Minden műtétre alaposan fel kell készülni, összpontosítani kell, semmit nem szabad félvállról venni, hiszen a beteg egészsége múlik a beavatkozáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában