A digitalizáció már mindennapjaink része

2020.02.05. 07:20

A negyedik ipari forradalom részesei vagyunk

A Hiemer-ház előadótermében tartottak műhely-konferenciát, melynek témája a negyedik ipari forradalom volt, illetve annak a gazdaságra, valamint a társadalomra gyakorolt hatásai.

Palocsai Jenő

Ipari, szakképzési és felsőoktatási vezetők is érdekeltek a robotizáció témakörében Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Rövid felvezetést követően Alba, a hófehér robot köszöntötte a műhely-konferencia érdeklődő közönségét és az előadókat, szervezőket, majd megkezdődtek az előadások a fejlődésről és annak várható társadalmi és gazdasági hatásairól.

Az Ipar 4.0 névvel illetett időszak a negyedik ipari forradalom, vagyis az automatizálás, a robotok és a mesterséges intelligencia kora. Ebben a témában több kutatás is zajlott és ezek eredményeit volt hivatott a nyilvánosság elé tárni ez a konferencia. A Magyar Városkutató Intézet Kft. a Prosperis Alba Kutatóközpont felkérésére készítette el a reprezentatív vizsgálatot. Nemcsak a nagyfoglalkoztatók, hanem a kis- és középvállalkozások és a lakosság véleményét is kikérték a téma kapcsán.

A hallgatóság soraiban az önkormányzati képviselőkön túl helyet foglaltak a témában érintett vállalat-, illetve cégvezetők, szakképzési és felsőoktatási intézmények képviselői is.

Köszöntő beszédében Cser-Palkovics András polgármester azt mondta: – Nincs igazán hova menni Magyarországon belül, mert a Székesfehérváron található ipari technológia olyan magasan meghaladja a magyar átlagot, hogy csak a nemzetközi térben tudunk válaszokat keresni az előttünk álló kihívásokra.

A felmérésről bővebben Domokos Tamás, a Kodolányi egyetem tanszékvezetője beszélt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mint kiderült, a kutatásnak az is célja volt, hogy kiderüljön, mit gondolnak a fehérváriak és a fehérvári vállalkozások a jövőről. A városvezető elmondta: – Egyáltalán nem érzik nagy számban az emberek nagy kihívásnak ezt a kérdéskört, pedig a ma munkavállalóit legalább annyira érinti, mint a jövőben dolgozókat. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a digitalizáció, az automatizálás korában vagyunk, és hogy ebben mennyire leszünk sikeresek, az meghatározza majd a város jövőjét és az életminőséget is. Ennek a nagyszabású feladatnak voltak az első lépései az Alba Innovár, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont, az okos tantermek létrehozása, valamint az oktatás korszerűsítése.

Csanády László, a Prosperis Alba Kutatóközpont ügyvezetője elsősorban a digitalizáció társadalomra gyakorolt hatásaival foglalkozott beszédében. Felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire fontos dolog a fejlődéshez közös alapokról indulni, kezdve azzal, hogy tisztázni kell a smart city, azaz az okos város fogalmát.

Ipari, szakképzési és felsőoktatási vezetők is érdekeltek a robotizáció témakörében
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A felmérés eredményei többek között azt tükrözik, hogy a megyeszékhelyen élők 48 százaléka úgy gondolja, a város ipara fejlődő, 41 százalék nem lát változást, míg 11 százalék szerint inkább hanyatló a tendencia. A lakosok szerint az utóbbi években a fehérvári vállalatok nagysága, száma nőtt a leginkább, de a megkérdezettek a technológiai fejlettségről is jó véleménnyel voltak.

A válaszadók többsége a munkavállalók felkészültségében és számában, a vállalatok által befizetett adó nagyságában és a cégek egyetemekkel való kapcsolatában látnak romlást. Ezzel párhuzamosan sokan elismerik, hogy szegényes ismeretekkel rendelkeznek a robotika területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában