Székesfehérvári tapasztalatok

2019.11.29. 14:00

Karácsonyi láz: korábban érkezik a vásárló tömeg

E hét vasárnapján már nemcsak decembert mutat a naptár, de egyben azt is jelzi: elérkezett az első adventi hétvége.

Szanyi-Nagy Judit

Mit rejthetnek a csomagok? Tipikus ajándék a ruha, az elektronikai kütyü és a játék Fotó: Shutterstock

Aki a novemberi hétvégék egyikén nagy áruházban járt, megtapasztalhatta a karácsony nem túl szívmelengető szellemét: egyre kevesebb a parkolóhely, egyre nagyobb az embertömeg, amellyel párhuzamosan az egymásra nem figyelés és a frusztráció is folyamatosan növekszik. Persze otthon, a négy fal között, a családi meghittségben – reméljük – csillapodnak a kedélyek. Ebben a hőn áhított ajándékok is segíthetnek.

Nézzük az anyagiakat: egy internetes áruház által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a családok átlagosan 46 760 forintot költenek karácsonyi ajándékokra; az összeg felét online hagyják az adott áruházban. A válaszadók fele 20 és 50 ezer forint között tervez költeni, csaknem ötödük (18 százalékuk) pedig 50 és 100 ezer forint között állna meg a költekezésben. Mindezt úgy – teszik hozzá –, hogy két évvel ezelőtt is ugyan­ilyen arányban gondolkodtak ugyanezekről az összegekről a kitöltők. Ez pedig azt mutatja, hogy bár a termékek ára évről évre nő, az ajándékokra szánt összeg (lélektani) határa állandósulni látszik.Madarász Viktor, az egyik nagy székesfehérvári, kiskereskedelemmel foglalkozó cég kereskedelmi igazgatója úgy látja: a szezon folyamatosan kitolódik, vagyis a november végi fekete péntekhez (black fridayhez) kapcsolódva már egyre többen megejtik Fejér megyében a karácsonyi bevásárlást is. Az utolsó decemberi hét pedig kevésbé hangsúlyos – azaz hozza az előző évi számadatokat, netán kicsit az alatt van.

Cégük cipővel, rövidáruval, munkaruházattal, villamossághoz kapcsolódó termékekkel és ruházattal egyaránt foglalkozik – az ünnepi időszakban utóbbi kettő forgalma számít a legkiemelkedőbbnek. Polcaikról ajándékként gyakran kosárba kerülnek az ingek, a pulcsik és a hálóingek, azaz tipikusan azok a ruházati termékek, amelyeket nem vagy kevésbé kell felpróbálniuk a vásárlóknak. Ilyenkor az átlagos vevőkosár értéke akár 30 ezer forintra is rúghat a karácsonyhoz kapcsolódva – figyelembe véve, hogy ezek a termékek drágábban szerezhetők be. Cipőáruházukban 17 ezer forint körüli egy átlagos ünnepi kosár értéke, a fehérnemű-szaküzletben ez 13 ezer forint, míg a villamossági szaküzletben 10 ezer forint alatti átlagösszegről beszélhetünk. Ez utóbbiak jellemzően nem is ajándékként kerülnek a fa alá, sokkal inkább díszítik azt, valamint a házat egy-egy fényfüzér képében.

Mit rejthetnek a csomagok? Tipikus ajándék a ruha, az elektronikai kütyü és a játék
Fotó: Shutterstock

Amikor a játékokról beszélünk, országosan egy háztartást tekintve átlagosan 8–10 ezer forintot hagynak a kasszánál a vásárlók, a felsőbb határ az online fizetésre jellemzőbb. Persze az egyénenkénti tényleges összeg függ a meglepni vágyott gyermekek számától és korától is. A szülők csaknem fele 10 ezer forint feletti, 38 százaléka 5–10 ezer forint közötti értékben költ. Mint értesültünk, az egyik nagy székesfehérvári játékboltban is elindult már a vásárlási dömping, a legó éppúgy népszerű termék, mint a plüss.

Az MTI-ben megjelent közlemény szerint a válaszadók háromnegyede vesz valamilyen szépségápolási terméket ajándékba, 69 százalékuk könyvet is tesz a fa alá. A kitöltők 59 százaléka kütyüvel lepné meg szeretteit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában