Kevés pikkelyest eszünk

2019.09.22. 07:00

Jól viselték a kánikulát a vizek lakói – „Szüretelnek” a halászok is

Bár a halgazdaságokban – a fogyasztói igények kielégítése végett – folyamatos a halászat, a legnagyobb „betakarításra” ősszel kerül sor.

Dávid Erzsébet

Gazdag zsákmányt várnak az idei őszi lehalászás során is a rétimajori halászok Fotó: Borbély Béla

Fotó: Borbély Béla

– A korábbi években szeptember második felében kezdtük meg a halastavak őszi lehalászását, a klímaváltozás okozta melegebb időjárás miatt azonban az idén ez a munka későbbre, várhatóan október közepére tolódik el, mivel a tavak vize még mindig 20 fokos. Meg kell várni, amíg 10-12 fokra hűl. Ennél a vízhőmérsékletnél már lelassul a már a télre készülő halak mozgása, csökken az oxigénszükségletük, ezért a legalkalmasabb a pikkelyesek teleltető tavakba helyezésére, illetve a horgásztavakba való kihelyezésére – magyarázza az egyik legnagyobb hazai halgazdaság, a rétimajori Aranyponty Zrt. vezérigazgatója.

A hal bizonyítottan igen egészséges táplálék

Lévai Ferenc az idén jó közepes „termésre” számít, ami – mint mondja – annak is köszönhető, hogy a tógazdaság halállománya veszteség nélkül vészelte át a nyári kánikulát. Tavasszal még kemény aszály apasztotta a tavakat, de a májusban megérkezett esők alaposan feltöltötték őket. S mivel a takarmányárak is elviselhetőek voltak az idén, optimális feltételek között növekedhettek, gyarapodhattak az „aranypontyok”.

A minőségre sem lehet panaszuk a halászoknak, de a vásárlóknak sem. Az utóbbiak egyébként – jegyzi meg Lévai – még mindig kevesen vannak, a hazai halfogyasztás ugyanis mintegy ötöde az európai országokénak.

Bár az utóbbi időben növekedett kissé, de míg itthon fejenként még mindig csak 5-7 kilogramm halat eszünk meg egy év alatt, az európai országokban lakosonként 23-25 kilogramm kerül az asztalra. A fogyasztási csúcs az év végén van, karácsonykor vásároljuk meg az éves halmennyiség nagyobbik részét, míg külföldön – főként a mediterrán országokban – hetenként két, három alkalommal is van halétel a családi étlapokon.

Manapság is a ponty a legkedveltebb nálunk Fotó: Borbély Béla

– Az alacsony hazai fogyasztás nagyon kedvezőtlen, a hal ugyanis bizonyítottan az egyik legegészségesebb táplálék. Könnyen emészthető, alacsony kalóriatartalmú, a fogyókúrázók számára ideális, ugyanakkor gazdag fehérje- és vitaminforrás. Fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, jó hatással van egyebek között a keringési és idegrendszerre, a máj és a szem működésére, hozzájárul az időskori szellemi leépülés lassításához, a depresszió leküzdéséhez. Sőt, a halhús – de főként a halikra – még afrodiziákumként is működik.

S az is a halfogyasztás mellett szól, hogy a honi vizekből származó hal nyomon követhető, azaz nem titok, melyik tógazdaságból került az üzletekbe. Bár a halválaszték gazdag, karácsonyra igazi ínyencfalattal, a Rétimajorban „előállított” két kilogrammos pecsenyeharcsával bővül a kínálat.

A halfogyasztás növelése fontos célja a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezetnek is, szeretnék elérni, hogy a hét ötödik napja halpéntek legyen otthon és a vendéglátóhelyeken egyaránt.

Ennek a hal ára sem lesz akadálya, Lévai Ferenc szerint ugyanis az nem fog nőni, hanem néhány százalékkal esetleg csökkenni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában