A szomszédos településekről és más megyéből is érkeztek gazdák

2019.08.03. 07:30

Van igény a bemutatókra – Andest Gép-show Lajoskomáromban

A célállomást táblák és előre megadott GPS-koordináták mutatták. A szántóföldön egy sátor fehérlett, körötte munkagépek sorakoztak.

Szanyi-Nagy Judit

A gyakorlati bemutató előtt a gazdák rövid ismertetőt kaptak a szóban forgó eszközről Fotó: a szerző

Ezzel a miliővel második alkalommal találkozhatott az, aki a lajoskomáromi Andest Gép-show-ra érkezett. Markó László, a névadó bt. ügyvezetője kiemelte: a rendezvényt tavaly álmodták meg és hozták létre először, s a nagy sikeren felbuzdulva döntöttek úgy, hogy folytatják. A gazdák ugyanis kifejezetten kíváncsiak az új eszközökre, valamint a különféle ekék, tárcsák vagy kultivátorok gyakorlati tudására.

Csepregi Attila, a szintén szervező és a helyszínt biztosító Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője bemutatójában elmondta: cégük 3100 hektáron gazdálkodik, ehhez 2000 hektár teljes körű bérmunka is hozzáadódik a 3000 hektár részleges bérmunka mellett, amely nagyrészt a betakarítást, a növényvédelmet és a betakarítást követő terménykezelést (szárítást, tisztítást, tárolást és értékesítést) foglalja magában.

A gyakorlati bemutató előtt a gazdák rövid ismertetőt kaptak a szóban forgó eszközről Fotó: a szerző

Fő növényeik a búza, kukorica, árpa, de étkezési napraforgót is termelnek, 1700 hektáron. Továbbá a cég sertéstenyésztéssel is foglalkozik. Az elméleti bemutatókat szakmai előadások követték: Andréka Tamás, az Agrárminisztérium jogi főosztályvezetője a földügyi aktualitásokról, Bányai Tibor vezető szaktanácsadó a gazdaság-optimalizálásról és a generációváltásról, Justus Lilla ügyvezető a baktériumtrágyákról, Domakné Szendi Erika névjegyzéki szaktanácsadó pedig többek között a viharkárokról és a „zöldítésről” szólt. A gyakorlatban a tarlóművelés, magágykészítés, alapművelés és a vetéstechnika eszközeit ismerhették meg a megjelent gazdák és érdeklődők. A hazai piacon már felfedezett gépek mellett újdonságokkal is találkozhattak a vendégek, akik a frissen átmozgatott talajt is alaposan szemrevételezték. Így látható volt ugyanis, miként működik a rövidtárcsa, a váltvaforgató eke vagy éppen a nehézkultivátor. Az erőgépek útját nemcsak egy-egy drón, de számos madár, például gólya is kísérte.

A nap részeként egy közös ebédet, illetve egy kisebb szakmai diskurzust is megejtettek a gazdák egymás között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában