Új működési területre lép a Videoton

2019.08.07. 07:00

Fél megawattos napelemparkot hozott létre a székesfehérvári nagyvállalat

Napelemparkot létesített a Videoton Holding Zrt. A tesztidőszakot követően a beruházás augusztus elején kezdte meg üzemszerű működését.

Sági Zoltán

A próbaberuházás tapasztalatai alapján lépnek tovább Fotó: Pesti Tamás

Kedden délután az országos sajtó részvételével megtartott tájékoztatón Sinkó Ottó vezérigazgató Cser-Palkovics András polgármester társaságában beszélt a projekt részleteiről és annak céljáról. Elmondta: az 540 kW-os parkot egy pilot projekt keretében, a Videoton Székesfehérvári Ipari Park egy eddig kihasználatlan, 1,5 hektáros területén hozták létre azzal a céllal, hogy új működési területen szerezzenek tapasztalatokat. Az első kapavágást sok hónapos tervezői munka és hatósági engedélyeztetési eljárások előzték meg.

A beruházás jelentősége: a zöldenergiatermelés területén történt

A VT-Naperőmű telepe ez év nyarára készült el, a mintegy fél mega­wattos rendszer próbaüzeme pedig 2019. június 17-én indult. A tájékoztató egyik érdekessége volt, hogy az immár éles üzemben dolgozó naperőmű vezérlőfelületét kivetítőn megjelenítve a sajtó a vezérigazgatói beszámoló közben valós időben kísérhette figyelemmel az erőművi teljesítmények alakulását. Megtudtuk: a szemünk láttára megtermelt villamos áramot (is) – az E.ON hálózatán keresztül – a MAVIR veszi át.

Sinkó Ottó elmondta: nagy hangsúlyt fektettek az üzembiztonságra, a megbízhatóságra, a megfelelő minőségű alkatrészek beépítésére és a várható hosszú élettartamra. A közel kétezer darab napelem teljesítményével a VT – Naperőmű éves szinten várhatóan 650–700 MWh villamosenergiát biztosít majd, ami évente mintegy 225-245 tonna CO2-kibocsátás megtakarításának felel meg.

A próbaberuházás tapasztalatai alapján lépnek tovább Fotó: Pesti Tamás

Ha így vesszük, a másfél hektáros napelempark egy 41 hektáros tölgyerdő CO2-elnyelési képességével egyenértékű. A tervezés és telepítés során szempont volt a legkorszerűbb technológia kiválasztása, ezért az erőmű SolarEdge teljesítményoptimalizáló rendszerrel készült, amely panelpáronként szabályozza a termelést, ezzel a lehető legmagasabbra állítva be az erőmű hatásfokát és a termelt villamosenergia mennyiségét. Az esetleges meghibásodásokról a rendszer – a meghibásodott eszköz pontos kijelölésével – azonnali információt szolgáltat, lehetővé téve a gyors és célzott beavatkozást.

Várhatóan 11 éven belül térül meg

A költségekről szólva elhangzott: a VT-Naperőmű projekt teljes költsége közel 200 millió forint volt, amelyet a Videoton saját forrásból finanszírozott. A projekt bekerülési összege tartalmazza a napelemparkot, annak elektromos és fizikai védelmét, valamint az E.ON-nál szükséges alállomás átalakítások költségeit is. Az energetikai beruházás a Videoton számításai szerint, a jelenlegi szabályzórendszer figyelembe vételével, a METÁR támogatást is beleértve várhatóan 11 éven belül térül meg. Mint arra Cser-Palkovics András polgármester is utalt: a beruházás a Videoton Holding Zrt. életében nem tartozik a legnagyobb volumenűek közé, jelentőségét inkább az adja, hogy olyan területen, a zöld energiateremelés területén valósult meg, amely ma különösen is a figyelem középpontjában áll. A sajtótájékoztatót az erőművi terület bejárása zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában