Avagy konyhakert kaland faluban és városban

2019.08.23. 14:30

A szomszédok a csodájára jártak – Népszerű a Vesd bele magad! program egész Fejér megyében

Kitti 12 éves lesz szeptemberben, és a szülei azért gondolták, hogy fontos lehet számára a Vesd bele magad! pályázat, mert ők is falun nőttek föl, és sokat kertészkedtek. Szerették volna, ha ő is belekóstol ebbe a munkába.

V. Varga József

Csendélet: Kitti és a fodros saláta Fotó: Apró-Kónya Judit

Herczeg Kittiék felcsúti kertje csaknem ezer négyzetméteres, ennek a fele veteményes, a másik fele gyümölcsös, így a fruska apukája kiporciózott számára egy kis területet. Eleinte elkelt a segítség a sorok kihúzásánál, de a magok elvetése már nem okozott gondot. Apa, mint a „kertészek gyöngye”, ellátta gyermekét jó tanácsokkal – jegyezte meg az anyuka, Apró-Kónya Judit. A magocskák szépen növekedésnek indultak, a lány mindennap nézegette, kérdezgette, mit kell velük csinálni. Kapálgatta, locsolta őket; a kis piros retkek még a suliba is elkísérték. A növények meghálálták a gondoskodást, minden kikelt, a szomszédok a csodájára jártak Kitti kertjének! A saláta Judit kedvence, a cukkinit rántva készítették el, a céklát eltették télire. Kitti imádja a csemegekukoricát, a hagymát meg elduggatják az ősszel, s így jövőre korán lesz már friss zöldhagymájuk.

Csendélet: Kitti és a fodros saláta
Fotó: Apró-Kónya Judit

A Fehérváron élő 9 éves Czúcz Bálintnak a nagymamája, Ambrus Andrea segített a nevezésben. A Hírlapban figyeltek fel a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége fel­hívására. A magok megérkezése után Bálint (és a nagyi) rögtön nekilátott a munkának: volt retek-, saláta-, répa-, cékla-, hagyma-, paradicsom-, cukkini- és kukorica-vetőmag. A palettát még kipótolták paprika- és padlizsánpalántával, amit Andrea barátnőjétől kaptak, amikor híre ment a nagy munkának. Jól termett a retek, a saláta és a borsó. A céklát salátának készítették el, a kukorica szép csöveket növesztett, és prímán érik a paradicsom is. A havi totó kitöltése előtt mindig közösen elolvassák a tudnivalókat, ismertetőket: a srác már nyert egy kiszínezhető papírsárkányt. Bálint élvezi a kertészkedést, örül a sikereknek.

Bálint élvezi a kertészkedést, örül a sikereknek
Fotó: Ambrus Andrea

Katona Luca 6 éves, a hetekben köszöntötték születésnapján. Anyukája, Gengeliczky Hella évek óta gazdálkodik, a zöldség és a gyümölcs zömét megtermeli maguknak. Fontosnak tartja, hogy gyermekeik is lássák, tudják, honnan kerül az élelmiszer az asztalra. Úgy gondolja, sokkal jobban megbecsülik az ételt, ha megtapasztalják a mögötte lévő munkát.

Lucának csak a házi piacra kellett kimenni
Fotó: Gengeliczky Hella

A kerten belüli saját kiskert gondolata már tavaly megfogalmazódott a Száron élő családban, és erre csak ráerősített az Agrya pályázata. A kukorica beérését türelmetlenül várta az egész család, paradicsomból mindennap kerül az asztalra, retekből már a másodvetést fogyasztják, rengeteg cukkini és cékla termett. Luca szeretettel gondozza a kertjét, és büszke a zöldségeire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában