Ki vigye tovább a boltot?

2018.10.19. 15:00

A családi vállalkozások kardinális kérdése a cégutódlás

A rendszerváltozás idején szárba szökkent családi vállalkozások vezetői ezekben az években adják tovább örökösüknek, talán éppen az elsőszülött fiúgyermeküknek cégük irányítását, amellyel fele királyság helyett felelősség jár. Vagyis ez nem mese!

Majer Tamás

Az idén 35 éves fehérvári Lászlóvillben is apáról fiúra száll a cégvezetés, László István László Zoltánnak adja át a kormányrudat

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A cégutódlásról rendezett konferenciát a megyei kereskedelmi és iparkamara innovációs klubja és a Corvinus Egyetem Családi Vállalatok Központja tegnap a Gazdaság Házában. A kamaraelnök, Radetzky Jenő megnyitójában úgy fogalmazott: a családi vállalkozások sziklák. Egy Macher, egy Simon, egy Karsai vállalja a nevét, hosszú távon gondolkodik.

– Nem konténerben termelnek – mondta. Ezzel arra utalt, hogy a családi vállalkozások kapcsán nem kell attól tartania a gazdaságnak, hogy egyszeriben összecsomagolnak és elhagyják az országot, mint ahogy ez külföldi tulajdonú multik részéről előfordulhat.

Radetzky adatokat is hozott. Németországban a cégek 91, az USA-ban 89 százaléka családi vállalkozás. Ausztriában 80, hazánkban csak 70 százalék ez a szám. Véleménye szerint tehát ez a mutató lehetne jobb is. Mégis, ez a 70 százaléknyi családi cég állítja elő Magyarország GDP-jének több mint felét, s a foglalkoztatásban betöltött szerepük is jelentékeny.

Drótos György, a másik szervező vezetője a családi vállalkozásokról vagy vállalatokról együttesen elmondta, a hosszú távú gondolkodás mellett jellemzőjük a vevőorientáltság, az innováció, és nem csak a nyereségben érdekeltek. Arról is beszélt, hogy a rendszerváltozás idején, újrakezdéssel (a vagyon visszaszerzésével), zöldmezősen vagy a privatizáció révén beindult családi vállalatok első emberei rendre karizmatikus vezetők, akiknek viszont értelemszerűen nincsen öröklési, cégutódlási tapasztalatuk.

Az idén 35 éves fehérvári Lászlóvillben is apáról fiúra száll a cégvezetés, László István László Zoltánnak adja át a kormányrudat
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Egy kutatásból kiderült, a hazai családi vállalatok felében még nincs kiválasztott utód. Ahol ez téma, ott családon belüli utódláson törik a fejüket. Ha a felnövekvő gyerekek nem értenek a cég vezetéséhez, külső szakemberre is bízható a munka – tulajdonosi felügyelet mellett. Arra is van példa, hogy a család eladja a céget, ám a családtagok ügyvezetők maradnak. Bizalmi vagyonkezelés is létesíthető, ez esetben külső menedzsment viszi az ügyeket például addig, amíg az unoka át nem veszi a kormányrudat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában