Befagytak az árak a piacon

2018.09.06. 08:30

A fehérvári árusok szerint a poloskák megtizedelik az egész veteményest

A Városi Piac standjai között sokan nyüzsögnek szerdánként. Mint megtudtuk, idén jobban termett a körte, és már – felkészülve az őszi időszakra – a mézet is sokan keresik.

Palocsai Jenő

Ezen a szerdán is nagy volt a nyüzsgés a városi piacon

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Városi piac

Nem divat a földdel, a földön dolgozni, így az árusok jelentős része is nyugdíjaskorú. Nem úgy János, a fiatal sárkeresztesi méhész, aki sokféle mézet állít elő és árul. Kérdésünkre elmondja, a mindenkori befutó az akác. Ez most is 2300 forintba kerül kilónként, mint tavaly, pedig hűvös tavasz volt. Mint az árus fogalmaz, hetekkel előrébb járt a természet, hiszen május elsején már virágzott az akác. Az új divat, az immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású propoliszos méz is éppen annyi, mint régen, 2800 forint.

– Nem lehet változtatni az árakon, hiszen eleve drága, szinte luxuscikk a méz – teszi hozzá.

A paradicsomnál a méret a lényeg

Rüchvald Gyuri bácsi szerint az idén jobban termett a körte, főleg az Alexander, de továbbra is 400 forintba kerülnek a nagyobbak, 300 forint a kisebbek ára. A másodvetésű csemegekukorica ára is ingadozó, mert míg a szép, szabályos szemekkel teli csövek 100 forintért kelnek el itt, addig másutt akadtak kicsit hibásabb csövek is, akár már 50-ért. A paradicsom esetében számít a méret, a kicsi 150, a nagyobb 180 forint a Lucullusból. A gömbölyű és a fürtös paradicsom ára 400–450 forint. Az egyik standnál elárulják, nehéz árakat emelni, pedig egyre drágul a növényvédő szer, műtrágya vagy üzemanyag.

Ezen a szerdán is nagy volt a nyüzsgés a városi piacon
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Néhány éve a tömegesen elszaporodott vándorpoloskák utódai megtizedelik a paradicsomokat és általában az egész veteményest. A zöld és a barna színűek már kifejlett példányok, azok már nem, de a fiatal egyedek helyettük is táplálkoznak. Végül még egy kis szubjektív szemle: a savanyúságba való, apró dinnyék éppúgy 450 forintos áron kaphatók, mint az uborka. A kis alma 150, nagy alma 250 kilónként. Szerencsére beszerezhető a piacon krumpli is, 150–200 forintért, hiszen mi lenne velünk nélküle?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában