Egyre fontosabb a biztonság

2018.08.18. 18:00

Maradandó élmény a nyaralás, ha csak a szépre emlékezünk

Meredeken emelkedő tendenciát jelez az utas- és poggyászbiztosítások száma. Lassan lecseng a szezon, véget ér a leghosszabb nyaralás is, és megkezdődnek a dolgos hétköznapok.

Palocsai Jenő

Érdemes testre szabott utasbiztosítást kötni, amit az utazás célpontja is befolyásol

Fotó: Pixabay.com

Régebben még pénzkidobásnak gondolták a nyaralásra készülő családok az utas- és poggyászbiztosítás kötését. Az Allianz felmérései szerint az elmúlt 10 évben a káresetek 48 százalékában fordult elő megbetegedés, illetve 42 százalékban történt baleset a külföldi utazások során. A biztosítók egyre több rétegét érik el a társadalomnak csomagjaikkal. A külföldi utak döntő része Európán belüli, így itt történik a káresetek jelentős része. Az alacsonyabb csomagok is nagy segítséget jelenthetnek, ha bajba jutunk, de egyes felső kategóriás csomagoknál felső korlát nélkül térítik a kárt, legyen az sürgősségi vagy kórházi ellátás, amely nagyon drága. Átlagosan 800 ezer forintot fizet az Allianz ezekért, de az Egyesült Államokban előfordult, hogy 150 millió volt a kórházi számla. A poggyászkárok átlaga megközelítőleg 80 ezer forint – tudtuk meg a biztosítótól. Az online kötések száma rohamosan emelkedik, nemcsak azért, mert akár 25 százalékkal kevesebbet kell fizetni a csomagokért, ha online kötik, hanem azért is, mert mindig mindent az utolsó pillanatra hagyunk.

Az elmúlt évben négyezer kötés történt reggel 10-kor, az indulás előtti napon, de az utolsó pillanatra ékes bizonyíték, hogy éjfélkor mintegy 700-at kötöttek. Az online erősödését támasztják alá az Aegon adatai is. Az elmúlt évben a biztosítási árak jelentősen nem emelkedtek: 8-10 ezer forintot tesz ki kötésenként. Áremelés helyett inkább a termék és szolgáltatás fejlesztésére, illetve az azzal elért kötésszám-növekedésre helyezik a hangsúlyt. A végleges adatok még nem ismertek, hiszen még nem zárult le a szezon. Az Aegon lapunknak adott válaszában kitért arra is, ha saját autóval, bérelt kisbusszal, esetleg lakóautóval indulunk el, azokra is érdemes vigyázni!

Érdemes testre szabott utasbiztosítást kötni, amit az utazás célpontja is befolyásol
Fotó: Pixabay.com

Az új járművek megbízhatók, de Murphy törvényei örök érvényűek, mivel ami elromolhat, az el is romlik, ezért érdemes tenni ellene. Ha az autó tönkre is megy, azért se a nyaralás, se a családi költségvetés ne boruljon fel. Biztosítva van a legfontosabb, az ember, aztán a poggyász, az autó és maga az út, de még mindig van egy viszonylag szűk réteg, amelyiknek másra is gondolnia kell: a hajók utasai. Az Allianz szerint az elmúlt 10 évben 38 százalékkal csökkent a hajózási balesetek száma. Minden negyedik baleset az időjárás számlájára írható. Az új Bermuda-háromszögként elhíresült dél-kínai, indokínai, Fülöp-szigeteki tengeri területen éri a legtöbb szerencsétlenség a hajókat. Csak 2017-ben 94 nagy hajó veszett oda, ennek egyharmada éppen ezen a területen. Ez nemcsak a hajótulajdonosokat, hanem a turistákat is érinti. Új veszély a kiberkockázat. Automatizált fedélzetű hajók járják az óceánokat, és elég egy NotPetya vírus, és a hajók egymásnak vagy a kikötő falának rohannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában