A demográfiai mutató viszont nem nőtt

2018.07.12. 14:00

Fejér megye továbbra is a gazdasági élbolyban van

A Központi Statisztikai Hivatal e hónap elején publikálta 2018 első negyedévének összefoglaló elemzését. Az alábbiakban a Fókuszban a megyék című kiadvány foglalkoztatási és keresetekre vonatkozó adatait foglaljuk össze.

Sági Zoltán

Az álláskeresők száma tovább csökkent

Forrás: shutterstock

Bevezetőként kijelenthető, hogy a helyi demográfiai trend követi az országosat, így a januártól márciusig tartó időszakban Fejér megyében is csökkent az élveszülések száma, a halálozásoké valamelyest emelkedett, a népesség természetes fogyása pedig 12%-kal nagyobb mértékű volt, mint 2017 azonos időszakában. Számszerűsítve: 2018 első negyedévében 877 gyermek született és 1609 fő hunyt el, így a megye lakónépessége 732 fővel csökkent. Ugyanakkor közel 8 százalékkal, egészen pontosan 20-szal nőtt a házasságkötések száma az egy évvel korábbi 257-hez képest.

Álláskeresők A KSH-kiadvány munkaerő-felmérése alapján Fejér megyében a 2018. márciusi zárónapon 9 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, 21%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A csökkenés mértéke meghaladta az országos átlagot. A pályakezdő álláskeresők száma visszaesett, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 7,0% volt. Az álláskeresők fele legfeljebb 3 hónapja, 23%-a tartósan, egy évet meghaladóan nem tudott elhelyezkedni. A tartósan állás nélkül lévők száma 6,4%-kal kevesebb a 2017. márciusinál.

Az álláskeresők 43%-a legfeljebb az általános iskola 8 osztályával, 27%-a szakmunkás-, szakiskolai bizonyítvánnyal, 25%-a érettségivel, illetve technikusi végzettséggel, 5,2%-a diplomával rendelkezett. A nyilvántartott álláskeresők 21%-a álláskeresési járadékban, 19%-a szociális ellátásban, 11%-a álláskeresési segélyben részesült, közel felük, azaz 4500 fő nem kapott semmilyen pénzügyi ellátást. Az ellátottak aránya az előző év azonos időpontjához viszonyítva 1,0 százalékponttal emelkedett. Március végén 3,7 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, számuk 0,9%-kal mérséklődött az előző év azonos időpontjához képest. Tíz üres álláshelyre 26 álláskereső jutott, 7-tel kevesebb, mint 2017 márciusában. Bruttó átlagkeresetek 2018 első negyedévében Fejér megyében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 305 ezer, a családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 203 ezer forint volt.

Az álláskeresők száma tovább csökkent
Fotó: shutterstock

Az átlagkeresetek növekedési üteme meghaladta az országos átlagot. A keresetek ugyanakkor 3,5%-kal alacsonyabbak voltak, mint országosan. Az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete a versenyszférában 311 ezer, a költségvetési szférában 287 ezer forint volt. A nemzetgazdasági ágak közül a kereseti szélső értéket a művészet és szabadidő (518 ezer forint) és a vendéglátás (193 ezer forint) képviselte. Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 15,6, a szellemieknél 11,3%-kal emelkedett. A fizikai foglalkozásúak bruttó átlagkeresete 248, a szellemieké 403 ezer forintra bővült. Az átlagos havi munkajövedelem 2018 első negyedévében 323 ezer forint volt, ami 14,2%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. A kereseten felüli egyéb munkajövedelem aránya 5,6% volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában