közös érdek

2018.06.12. 14:00

A villanyóra-leolvasásról – Nincs jogi következménye, ha nem olvassuk le évente

Sokszor, sok embertől hallani a hazai szolgáltatók kapcsán, hogy a szolgáltatás nem igazodik a dolgozó emberek munkaidejéhez. Adott esetben szabadságot kell kivennie annak, aki várja a villanyóra- vagy gázóra-leolvasót, esetleg a biztosítási kárszakértőt, vagy új internet-, netán televíziószolgáltatást szeretne beköttetni.

Borsányi Bea

Az éves leolvasás közös érdek, hisz a pontos mérés a mindkét fél számára fontos elszámolás alapja

Forrás: shutterstock

Valljuk be, nem nagy segítség egy olyan információ, amikor a szolgáltató munkatársa 8–12 órás időintervallumot jelöl meg érkezési időpontként, és persze többször előfordul, hogy nem ér oda ebben a négy órában. Arra is akad példa, hogy villanyóra-leolvasáshoz telefonon egyeztetünk időpontot a leolvasóval, aki ennek ellenére sem akkor jön, amikorra azt megbeszéltük. Az éves leolvasás esedékessé válása idején különösen aktuális a kérdés: mit tehetünk a gördülékeny ügyintézés érdekében?

Hétköznap és szombaton is dolgoznak az E.On munkatársai

– Az éves leolvasásokat reggel 7 és este 8 óra között végezzük annak érdekében, hogy a különböző munkarendben dolgozó, illetve az ingatlanban különböző időben tartózkodó ügyfelek esetében is el tudjuk azt végezni. Társasházak esetében természetesen a több különböző időpontban történő felkeresés vezet csak eredményre, hisz az egyes lakásokban élők időbeosztása rendkívül eltérő – tájékoztatta lapunkat Varga Ivett, az E.ON Regionális kommunikációs szakreferense.

Mint megtudtuk, a leolvasók szombaton is dolgoznak, mert a nyaraló és hétvégi házas, hobbikertes övezetekben ilyenkor lehet a leolvasásokat a leghatékonyabban elvégezni. Amelyik otthonban senkit sem találnak, ott értesítőt hagynak a legközelebbi leolvasás időpontjáról. Mivel az értesítőn telefonos elérhetőség is található, lehetőség van a leolvasóval ettől eltérő időpontot egyeztetni. Amennyiben a többszöri megkeresés is sikertelen, az E.On tértivevényes levélben értesíti a leolvasás várható időpontjáról az érintettet, de ebben az esetben is van lehetőség telefonos időpont-egyeztetésre. Ez valószínűleg mindenki számára ismerős folyamat. Azonban mi történik akkor, ha minden próbálkozás ellenére sem sikerül a szolgáltatónak az éves leolvasást elvégeznie?

Az éves leolvasás közös érdek, hisz a pontos mérés a mindkét fél számára fontos elszámolás alapja
Fotó: shutterstock

Az éves leolvasás közös érdek

– A jelenlegi törvényi szabályozás alapján kötelességünk, hogy évente egyszer leolvassuk a fogyasztásmérő berendezést, a felhasználó kötelessége pedig a fogyasztásmérőhöz való bejutás biztosítása. Az óra lefényképezését is jogszabály írja elő. Az éves leolvasás közös érdek, hisz a pontos mérés a mindkét fél számára fontos elszámolás alapja. Ha nem sikerül elvégezni az éves leolvasást, akkor legközelebb egy év múlva keressük fel a fogyasztási helyet – tudtuk meg az E.On munkatársától.

Sikertelenség esetén a szolgáltató nem érvényesít kötbért, vagyis a fogyasztóra nézve nincs jogi következménye annak, ha nem történik meg az éves leolvasás. Ebben az esetben viszont a szolgáltató adatok hiányában állapítja meg a fogyasztó következő évre szóló havi átalánydíját. Ennek módosítását az ügyfélszolgálaton lehet kérni. Ha a kontroll leolvasás igazolja, hogy kevesebb az ügyfél valós fogyasztása, a számlája javításra kerül. Továbbra is van lehetőség arra is, hogy az ügyfél havonta bediktálja az aktuális óraállást, így mindig a fogyasztásának megfelelően fizet a villamos áramért.

Miért az E.On olvassa le a gázórát?

Felmerülhet, hogy miért az E.On olvassa le a gázórát is, ha az NKM a szolgáltató? Erre azt a választ kaptuk, hogy a hálózatot az E.On Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. üzemelteti, mint elosztói engedélyes, így a leolvasás a szabályozás értelmében az E.On feladata. Arra a kérdésre pedig, hogy működik-e még az áramkommandó, amit pár éve a hálózati veszteség miatt hoztak létre, azt válaszolták, hogy az energiaellenőrök továbbra is folyamatosan dolgoznak a szabálytalan vételezési esetek kiszűrésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában