Nyúlós költésrothadás

2018.05.08. 11:00

Zárlatot rendeltek el a méhekre több Fejér megyei településen

Községi zárlatot rendelt el a méhekre Csákvár, Vértesacsa, Nadap, Pázmánd, Vereb egész területére vonatkozóan Tomor Éva járási főállatorvos.

B. Kiss László

Betegség támadta meg a méheket

Fotó: Pixabay.com

A zárlat elrendelésére azért volt szükség, mert a nyúlós költésrothadás nevezetű betegség ütötte fel a fejét egy lovasberényi méhészetben. A községi zárlat visszavonásig, de legkevesebb a betegség megállapításától számított 60 nap időtartamra érvényes. Információink szerint a betegséget észlelve a zárlatot a fertőzés gócpontjától számított öt kilométeres körzetben a fehérvári járásra vonatkozóan is elrendelték, s erről értesítették a szomszédos járásokat. A nyúlós költésrothadás vagy amerikai költésrothadás a méhek költésének leggyakoribb és legpusztítóbb megbetegedése, melyet egy baktérium okoz. Ez a fertőző betegség csupán a fi atal álcákat érinti, de rájuk nézve igen veszélyes.

A legfeljebb háromnapos lárvák a táplálékukba kerülő spórák elfogyasztásakor fertőződnek meg. A fertőzésre a legfiatalabb, kevesebb mint 24 órás lárvák a legérzékenyebbek. A spórák az álca emésztőcsövében kicsíráznak, majd a vegetatív alak növekedni kezd, melyhez az álca testéből nyeri a tápanyagokat. Három napnál idősebb lárvákban a spórák nem csíráznak ki. A fertőzött lárvák általában azután pusztulnak el, hogy a sejteket lefedik. A baktérium vegetatív formája elpusztul, de csak miután több millió spórát képzett. A fertőzött lárvák színe megsötétedik és elpusztulnak. Az elpusztult lárvák, illetve a belőlük visszamaradt bűzös, nyálkás trutymó egyenként akár százmillió spórát is tartalmazhatnak – írja az internetes lexikon.

Vezető képünk illusztráció, forrás: Pixabay.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában