Felhasználják a működéssel kapcsolatos tapasztalatokat

2018.05.29. 16:30

Ezután is lesz jégeső, de az okozott kár kisebb lesz

A májustól működő rendszer csak enyhíti a jégkárt, a jégeső teljes kiküszöbölésére azonban nem létezik technológia.

B. Kiss László

Korábban sok kárt okozott a jégverés

Forrás: shutterstock

A múlt héten a megyében nemcsak heves zivatarok fordultak elő, de – több helyen – jégeső is hullott. Miként mutatkozott be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kiépített jégkármérséklő rendszer? – ezt tudakoltuk Varga Imre Istvántól, a NAK megyei elnökétől.

– Nem létezik olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető a jégeső. A NAK ezt korábban is hangsúlyozta. Az azonban garantálható, hogy a NAK által választott legmodernebb és leghatékonyabb talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz. A működéssel kapcsolatos tapasztalatokat folyamatosan gyűjtjük, ezek ismeretében a következő időszakban hatékonyabb védekezésre számítunk – hangsúlyozta az elnök.

Korábban sok kárt okozott a jégverés
Fotó: shutterstock

Több technológia is létezik a jégkár csökkentésére, de a leghatékonyabb technológiák mind az acetonos ezüst-jodidot használják fel. Az anyag légkörbe juttatására is léteznek különböző módozatok: lehetséges repülővel vagy rakétával, illetve talajgenerátorokkal. A repülőgépes és rakétás technológia üzemeltetési költsége jóval magasabb, nem beszélve a kellemetlen mellékhatásokról. A talajgenerátoros megoldás ezzel szemben párologtatáson alapuló technológia, amely semmiféle szilárd akadályt nem képez a légkörben.

A hónap első napján lépett működésbe a NAK országos lefedettségű talajgenerátoros jégkármérséklő rendszere. A kiépítési költségen felül a rendszernek van üzemeltetési díja is, országosan 1,5 milliárd forint, amelynek a nagy részét az acetonos ezüst-jodid beszerzése, utánpótlása teszi ki. Ezt a kárenyhítési alapból finanszírozza a NAK. Az országos jégkármérséklő rendszer működtetése így a gazdák számára pluszköltséget nem jelent. Az ezüst-jodidot a légkörbe juttatva a jégszemcsék képződését oly módon befolyásolhatjuk, hogy ne kevés, de nagy szemcseméretű jég alakuljon ki, hanem sok, de apró jégszemcse, amelyek lehullva már jórészt út közben, a levegőben elolvadnak.

A jégkármérséklő rendszer országosan 986 talajgenerátorból áll, ezek közül 42 található Fejér megye területén – tájékoztatta lapunkat az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában