Pénzügyi helyzet

2018.03.22. 10:30

A döntő többség spórol a váratlan kiadásokra

Az előző évekhez képest lényegesen többen raknak félre minden hónapban egy előre meghatározott összeget – derült ki az Intrum Justitia kutatásából. A rendszeresen megtakarítók elsősorban a váratlan kiadásokra, saját lakásra tesznek félre.

FMH

A fiatalabbak között többen vannak, akik minden hónapban félretesznek

Fotó: Pixabay.com

A kutatásban 24 országból több mint 24 ezer európai – köztük mintegy ezer magyar – állampolgár vett részt. A 2017 novemberében készített felmérés szerint a magyarok több mint fele havonta megtakarít egy bizonyos összeget. A rendszeresen spóroló magyarok aránya nyolc százalékkal emelkedett egy év alatt, így alig marad el az 57 százalékos európai átlagtól. A fiatalabb generációk körében többen vannak, akik minden hónapban spórolnak. Míg a 18–34 évesek között tízből hat magyar rendszeresen megtakarít, addig az 50 évnél idősebbek körében tízből négy megkérdezett tesz félre havonta. A megkérdezettek döntő többsége, több mint 60 százaléka az előre nem látható kiadások miatt tesz félre. Európai összehasonlításban a magyarok körében a legmagasabb a lakáscélból megtakarítók aránya – a kutatásban szereplő országok átlaga 16 százalék. Magyarországon azonban minden negyedik rendszeresen spóroló lakásra is félretesz. Ezzel szemben utazásra félrerakni nem olyan népszerű itthon, mint Európában.

Míg a nemzetközi adatok szerint tízből négy ember tesz félre utazásra, addig hazánkban ez az arány 25 százalék. Az életkori sajátosságok erősen befolyásolják a megtakarításokat. A 18–34 év közöttiek inkább lakásra, esetleg utazásra spórolnak, az idősebbek azonban a gyerekeiknek, unokáiknak teszik félre pénzüket. Magyarországon a legnépszerűbb megtakarítási forma a készpénz, majdnem minden második megtakarító ilyen formában is félrerak.

A fiatalabbak között többen vannak, akik minden hónapban félretesznek
Fotós: Pixabay.com

A malacpersely mellett a megtakarítási számla igen gyakori, a válaszadók 35 százaléka ezt az eszközt alkalmazza. A világ pénzügyi tendenciáihoz hasonlóan egyre többen keresik a kriptovalutát. A különböző virtuális pénzformák legalább annyira népszerűek, mint az arany.

Vezető kép: Pixabay.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában