Több hozam

2018.03.02. 09:30

Fontos tudnivalók a tőkebefektetőkről

A kockázati és a magántőke- befektetők a több mint 30 ezer hazai cég közül 400-ban vannak jelen.

B. Kiss László

A Gazdaság Háza adott helyett a műhelybeszélgetésnek Fotó: Pesti Gábor

Ez elhanyagolható számnak tűnik, ugyanakkor más aspektusból nézve mégsem az. Az általuk befektetett tőke ugyanis 790 milliárd forintra rúg, és vegyük hozzá azt is, hogy ugyanakkor a Budapesti Értéktőzsdén félszáz céget jegyeznek. Mindezt Bodor András, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület, a HVCA oktatási bizottságának elnöke mondta el csütörtökön, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett beszélgetésen, workshopon. Az egyesületet 1991-ben alapították, 80 tagja van, akiknek egyharmada tőkebefektetési társaság, kétharmada pedig szakember, szakértő – hangzott el.

A Gazdaság Háza adott helyett a műhelybeszélgetésnek
Fotó: Pesti Gábor

A kockázati tőke és a magántőke között több lényeges különbség is van. Az előbbi inkább start-upokba, azaz kezdő, de nagy perspektívát ígérő vállalkozásokba fektet be, míg utóbbi már „befutott” cégekbe. Az előbbi nagyobb kockázatot vállal azzal, hogy tulajdonrészt vásárol egy vállalkozásban, de ennek fejében magasabb hozamot is remél. Ez a hozam minimum 25 százalék, de elérheti a 40 százalékot is – derült ki az előadásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában