Sokan kapnak tervezetet

2018.02.15. 20:00

A vállalkozóknak már csak egy hetük van a bevallásra

Többen is kaphattak az elmúlt időszakban két, az esedékes adóbevallást érintő, eltérő információkat tartalmazó levelet a NAV-tól. Kinek mikor és hogyan kell benyújtania a bevallását?

Borsányi Bea

as

Forrás: shutterstock

– A magánszemélyeknek a NAV bevallási tervezetet készít. Aki rendelkezik ügyfélkapuval, annak március 1-jétől van lehetősége arra, hogy ezt megnézze, és ha minden egyezik, akkor jóváhagyja. Akinek nincs ügyfélkapus regisztrációja, az március 19-ig kérheti a hatóságot, hogy postázza ki számára az elkészített bevallástervezetet. Ezt a 1819-es telefonszámon, vagy személyesen az ügyfélszolgálaton lehet kérni – tájékoztatta lapunkat Mártonné Beke Éva sajtóreferens.

Mit tegyünk a tervezettel?

A tervezet május 22-én – a benyújtás határidejekor – automatikusan bevallássá válik. Ez akkor is megtörténik, ha az adott ügyfél nem nézte meg a számára készített tervezetet. Érdemes azonban összehasonlítani a bevallástervezetet és a munkáltatótól kapott jövedelemigazolást – amelyet mindenkinek meg kellett kapnia a munkáltatójától január 31-ig –, mert előfordulhat, hogy eltérés van a kettő között. A hatóság minden esetben csak azokkal az adatokkal tud dolgozni, ami a rendelkezésére áll. A magánszemély felelőssége tehát az ellenőrzés, és ha módosítani kell, akkor azt az ügyfélkapun keresztül elvégezni, vagy az ügyfélszolgálaton kért nyomtatványon jelezni. Természetesen a hivatal munkatársai segítenek a módosítás elvégzésében.

Egyéni vállalkozóknak

– Az egyéni vállalkozóknak február 26. a bevallás benyújtásának határideje. Ők az eddigieknek megfelelően az ügyfélkapun keresztül, elektronikus formában adhatják ezt be. Azok az egyéni vállalkozók, akik a tavalyi évben megszüntették a vállalkozásukat, illetve az év egy részében, de még december 31-én is bejelentetten szüneteltették azt, azok számára a bevallás határideje május 26. – mondta el a sajtóreferens. Ez egy új szabályozás. Az átmeneti szüneteltetés tényétől függetlenül az adózó továbbra is az egyéni vállalkozó kategóriába esik. Tavaly március óta érhető el az úgynevezett webNYK program, amellyel a NAV online felületén is elkészíthető a személyijövedelem-bevallás.

Az egyéni vállalkozóknak február 26. a bevallás benyújtásának határideje fotó: Shutterstock

Őstermelők és áfaköteles magánszemélyek

Ettől az évtől kezdve a hatóság az őstermelőknek és az áfakötelezett magánszemélyeknek is készít bevallásajánlatot. Nagyon fontos azonban, hogy ez csak egy ajánlat, vagyis május 22-én nem válik automatikusan bevallássá úgy, mint az egyszerű magánszemélyek esetében. Az érintetteknek tehát mindenképpen jóvá kell hagyniuk, vagy ki kell egészíteniük a bevallástervezetet, hiszen a NAV nem tudhatja, hogy adott őstermelőnek vagy áfakötelezett magánszemélynek milyen egyéb bevételei voltak az előző évben, vagy milyen költségelszámolást választott.

Az 1+1 százalékról

Ami az adó felajánlható 1+1 százalékát érinti, érdemes megnézni a NAV honlapján, szerepel-e az általunk támogatni kívánt szervezet a regisztráltak között, mert csak ilyen kedvezményezetteknek lehet felajánlani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában