Tucatnál több lovagrend

2018.02.15. 12:00

Mézfesztivál: ilyen még nem volt Fejér megyében

Ilyen még nem volt: egész napos fesztivált rendez a Fejér megyei méhészek egyesülete a Városház téren.

B. Kiss László

mjmj

Fotó: ® Koppan Viktor David

Az idén rendezi meg a Méhészek Fejér Megyei Egyesülete a XXX. Országos Méhésztalálkozót és Vásárt. Ez eddig egy egynapos rendezvény volt, de mégis 4500-5000 ember látogatott el hozzánk a Videoton Oktatási Központba, a vásár színhelyére. Ez az esemény a három évtized alatt nemzetközivé nőtte ki magát, de elsősorban méhész szakmai kiállítás és vásár volt eddig. Most az egyesület keretein belül működő Szent István Mézlovagrend tagjaiként azt a célt tűztük magunk elé, hogy szeretnénk ünnepélyesebbé, látványosabbá tenni az eseményt. Elképzelésünk szerint ezt a célt – a méz népszerűsítését – szolgálja a méhészvásárt megelőző napon, a belvárosban megrendezendő I. Székesfehérvári Mézfesztivál – mondta lapunknak Kovácsné Kósa Irén, a Székesfehérvári Méhészklub vezetője, a Szent István Mézlovagrend ceremóniamestere, akitől megtudtuk, hogy a Szent István Mézlovagrend 2016. december 9-én alakult meg. A lovagrendnek 15 tagja van, legfontosabb feladatuknak és céluknak a kiváló minőségű magyar méz és méhészeti termékek hírnevének öregbítését tartják.

Február 23-án, pénteken egész naposra tervezik a rendezvényt, mézvásárral és -kóstoltatással a Városház téren. Délelőtt 10 órától bemutatkozik majd egy apiterápiás ház is, ahol a kaptárlevegővel lehet gyógyulni, méghozzá fájdalommentesen.

A méhészek évenkénti fehérvári találkozója minden évben sok látogatót vonz Fotó: FMH-archív

Délután 16 óra 15-kor kezdődik a hazai és az erdélyi mézlovagrendek felvonulása a Fő utcán. A menet a Hotel Magyar Királytól halad a polgármesteri hivatalig. A felvonulást a mézkirálynő vezeti, ’48-as huszárok kíséretében. Őket követik a mézlovagrendek, akik a menet alatt mézet osztanak a járókelőknek. A húsz hazai mézlovagrend közül várhatóan 15 képviselteti magát aznap Fehérváron – derült ki Kovácsné Kósa Irén szavaiból. A polgármesteri hivatalnál aztán Szabó János tárogatón játszik, majd Cser-Palkovics András polgármester – aki mindkét rendezvénynek a védnöke –, továbbá Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke és Balla Nóra mézkirálynő köszönti a jelenlevőket.

Ezután az új mézlovagok avatása, eskütétele következik. A mézlovagrendek 17 óra 45-kor vonulnak át a Bazilikába, ahol Spányi Antal megyés püspök celebrál szentmisét. A szertartás végén mézszentelés is lesz.

A szervezők azt remélik, hogy kezdeményezés révén a méhészek talán azokat is meg tudják szólítani, akik nem látogatnak el másnap a VOK-ba a vásárra, s a kiosztásra kerülő kis doboz mézekkel pedig a gyerekeket és felnőtteket is egyaránt igyekeznek megnyerni a magyar méz fogyasztásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában