Keresik az ipari ingatlanokat is

2018.01.31. 11:00

Nagy ütemben zajlanak a fejlesztések a székesfehérvári Alba zónában

A prosperitás tetten érhető az ipari ingatlanok iránti kereslet Fehérváron is érezhető növekedésében.

B. Kiss László

Szinte alig maradt bérbe adható ipari és logisztikai ingatlan Magyarországon, miután 2017-ben a bérbe adott bruttó ipari ingatlanterület az előző évihez képest 44 százalékkal, abszolút piaci rekordnak számító 617 ezer négyzetméterrel nőtt – hangzott el a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) szervezésében megrendezett Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Konferencián. Ötezer négyzetméternél nagyobb bérlői igényt a piac nem tud már kielégíteni, annak ellenére, hogy tavaly 117 ezer négyzetméternyi új ipari ingatlant adtak át hazánkban – ez 55 százalékkal több, mint az előző évben -, és jelenleg is mintegy 115 ezer négyzetméternyi – már bérlőre talált – terület van fejlesztés alatt.

A dinamikusan bővülő piacon a megfelelő fejlesztési területek hiánya, a munkaerőhiány és az építési költségek emelkedése ugyanakkor visszavetheti a további fejlesztéseket.

Elkezdődött a bérleti díjak emelkedése is – az új építésű parkokban átlagosan 4,25 euró, míg a már meglévőknél 3,6-4 euró között van egy négyzetméter -, amely a túlkereslet miatt várhatóan tovább emelkedik majd. A tavalyi évben soha nem látott méretű, a százezer négyzetmétert megközelítő bérleti tranzakciók voltak a piacon. Elérhető fejlesztési területből is kevés van, nincsenek jó lokációjú telkek, vagy csak nagyon drágán lehet hozzájutni: a mezőgazdasági művelésből kivett területeken a kisbirtokosi szerkezet miatt olykor 40-50 tulajdonost kellene kivásárolni egy-egy fejlesztési terület létrehozásához, ami rendkívül idő- és költségigényes. Az ilyen területek előkészítése legalább egy-két évbe telik, ami óvatossá teszi a fejlesztőket, mert bár jelenleg nagy a piaci igény, de egyáltalán nem biztos, hogy két-három év múlva is ez lesz a helyzet.

Az Alba Ipari Zóna. Az ipari park területe 20 év alatt megháromszorozódott
Fotós: Koppán Viktor Dávid

Székesfehérvár egyik legdinamikusabban fejlődő ipari parkja az Alba Ipari Zóna.

A területen összesen 158 cég van jelen, 90 tulajdonosként, 60 pedig bérlőként. Jellemző, hogy a cégek több mint ötöde 2015 óta vásárolt itt területet, s 12 cég már be is fejezte az építkezést, és az elmúlt hetekben 7 további vállalkozásnál is már csarnoképítési munkálatok zajlottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában