Fejér megyei gazdák

2018.01.10. 10:00

Ha enyhe a tél, akkor áttelelnek a kártevők

Milyen hatása van a januári kikeletnek az agráriumra? Fejér megyei gazdálkodókat kérdeztünk erről.

B. Kiss László

Vincz József: A nagy hőingás a növényeknek sem jó

Fotó: FMH-archív

- A viszonylag enyhe téli időjárás miatt eddig nem okozott kárt a határban a fagy. Ez jó. Az már kevésbé, hogy ez az idő a talajlakó kártevőknek is kedvezett, így lehetőségük nyílik az áttelelésre, a szaporodásra. Ha ez így folytatódik, akkor a gazdáknak fel kell készülniük a kártevők – a bogarak, pockok – és a gombabetegségek elszaporodására, a nagyobb arányú kártételre – mondja Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezetének elnöke, aki maga is besegít a családja gazdaságában.

Míg például az őszi búza a mostani, egyébként inaktív időszakban szemmel láthatóan fejlődik, a szőlők mélynyugalmi állapotban vannak. Azaz az állapotukra az elmúlt, melegrekordokat döntögető napok sincsenek hatással. Ezt már Frey Szabolcstól, a Móri Borvidék Hegyközsége hegybírájától tudtuk meg. A szőlő február közepe táján kerül kényszernyugalmi állapotban, akkor már sokkal veszélyesebb lenne a számára a mostanihoz hasonlóan enyhe időjárás.

- Az, hogy milyen lesz hosszabb távon a folytatás, nem tudni. A fagyra azonban szükség lenne, hiszen különben zavartalanul telelnek át a kártevők, a kórokozók – erősítette meg a hegybíró a Varga Imre István által elmondottakat. A szőlő fás részei egyébként csak mínusz 15 fok alatt károsodnak, de van olyan fajta, ami még a mínusz 17 fokot is bírja. Vincz József szaktanácsadó szerint nemcsak a szokatlanul magas hőmérséklet, de a sok csapadék is gondot okoz. A gyümölcsösben már metszenének, de hátráltatja a munkát a gyakori eső, a nagy sár. A csapadék mélyre mossa a trágyát, ezért tápanyaghiány fenyeget.

Vincz József: A nagy hőingás a növényeknek sem jó
Fotós: FMH-archív

- A növényekre sincs jó hatással a nagy hőingás – egyik nap plusz 15 fok van, máskor mínusz 2 --, továbbá az egyéb időjárási szélsőségek. A nagy szelek, vagy – mint Székesfehérváron volt rá példa – a januári jégeső – nyilatkozta lapunknak Vincz József, aki szerint a hótakaró momentán nem hiányzik. A vetések – mint fogalmazott – jól néznek ki, bár a repce kicsit túlfejlett. Az áttelelő kártevők rengeteg növényvédelmi jellegű problémát okozhatnak majd. Annak azonban, aki elvégezte az őszi lemosó permetezést, könnyebb dolga lesz – állítja a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában