Rövidebb idő alatt egyenlítik ki

2018.01.04. 09:30

Fejérben háromból két esetben időben fizetik ki a számlát

Egy friss, hazai felmérés szerint 2017 első háromnegyed évében csökkent az átlagos számlafizetési határidő Magyarországon.

Borsányi Bea

mjn

Mindez a számok nyelvén szólva azt jelenti, hogy a tavalyi 27,44 nap helyett 26,29 napra csökkent a számlák kiegyenlítésére adott idő. Ezzel egyidejűleg pozitívnak tekinthető, hogy nem nőtt a késedelmes fizetések száma, ami jelen pillanatban átlag 15,51 nap. Az elmúlt évekhez viszonyítva, a 2016-os esztendőben volt a leghosszabb az átlagos fizetési idő és a legmagasabb az átlagos késedelmi napok száma. A mostani negyedéves adatok alapján látható, hogy javult ugyan a helyzet, de a csökkenő tendenciák ellenére sem értük el a 2015-ös szintet.

Nemcsak az átlagos késedelem és fizetési határidő csökkent azonban 2016-hoz képest; a határidőben fizetett számlák részaránya is mérséklődött, számszerűen 3,15 százalékponttal romlott, ami a korábbi évek szerényebb mozgásaihoz képest nem elhanyagolható. A legkisebb fizetési határidőt a művészettel, szórakoztatással és szabadidős tevékenységgel foglalkozó cégek körében tapasztalhatjuk, ahol nem éri el a 15 napot sem a számlák lejárati dátuma és a kiállításuk közötti időszak. Ugyancsak szigorú – 18 nap alatti – fizetési határidőt alkalmaznak a bútorgyártó, a szálláshely-szolgáltató és vendéglátóipari, valamint az egyéb és az egészségügyi szolgáltatást nyújtó cégek is. Nem véletlen, hogy innen került ki az az iparág is – nevezetesen a bútorgyártás – ahol a késve fizetett számlák aránya a legmagasabb, hiszen ebben a szektorban nagyjából csak minden második számlát fizetnek ki határidőn belül.

Számlázás. Minél rövidebb a fizetési határidő, annál több a késedelmes kifizetés Fotó: Nagy Norbert

A legmagasabb arányban a bányászattal foglalkozó cégek rendezik határidőn belül a kötelezettségeiket. A legnagyobb fizetési határidővel továbbra is a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása terén, a gépiparban és a vegyiparban lehet számolni.

Területi alapon megközelítve a fizetési szokások vizsgálatát megállapítható, hogy az egyes közigazgatási egységek felosztásában a fizetési határidők 22 és 33 nap között ingadoznak. A legszigorúbb bánásmódban Baranya megye cégeit részesítik partnereik, míg 33 napos átlagos határidőt a Somogyban működők számára biztosítanak. A legnagyobb fizetési késedelemmel Nógrád megyében kell számolni. Fejér megyében 64,37 százalék az időben kifizetett számlák aránya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában