turisztikai fejlesztés

2018.01.24. 11:30

Felújítják a kőhányáspusztai régi, lelakott turistaházat

Közel hárommilliárd forintból újulhatnak meg turistaházak, erdei szállások országszerte a következő két évben. A támogatás hat erdőgazdaságot érint.

Borsányi Bea

hnzh

Mindezt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a múlt héten jelentette be. Fejér megye területén három erdőgazdaság tevékenykedik: a székesfehérvári székhelyű Vadex Mezőföldi Zrt., a tatabányai központtal működő Vértesi Erdő Zrt., valamint a veszprémi illetőségű Verga Zrt. Az említett, pontosan 2,9 milliárd forintos támogatás hat erdőgazdaságot érint, ezek közül az egyik a Vértesi Erdő Zrt., amely a támogatásból két beruházást valósít meg. Az egyik a kőhányáspusztai Esterházy Ökoturisztikai Központ.

Megnőtt a turisták száma az elmúlt években

Sárainé Illés Edina közjóléti és turisztikai osztályvezető elmondta:

- 2012 óta nagyjából megháromszorozódott a működési területünkre látogatók száma: 2012-ben 17 584 turistát, 2017-ben 51 314 főt regisztráltak. Az elmúlt években bekövetkezett szemléletváltásnak köszönhetően rengetegen túráznak, így nélkülözhetetlen, hogy az országos Kék Túra útvonal mentén Fejér megyében ne legyen egy olyan köpont, ami kiszolgálja az igényeket, és lehetőséget nyújt a turisták számára, hogy akár egy-két napot is eltölthessenek ott az aktuális programok ismeretében. Az elmúlt években rengeteg fejlesztés történt a területen, ami sokakat vonz.

Az ökoturizmus persze számos szegmensből tevődik össze, a terület kulturális és történelmi látnivalói mellett más érdeklődőket is „kiszolgál” a vidék. De nézzük, hol és hogyan valósul meg az Eszterházy-központ!

Esterházy Ökoturisztikai Központ

Az ökoturisztikai központ látványterve. Igen vonzó lesz a felújítást követően a népszerű turistaház Fotó: erdőgazdaság

Az erdőgazdaság évekkel ezelőtt, magánkézből vásárolta meg Kőhányáspusztán azt az épületet, amelyet még az Esterházy család építtetett, és amely már az ’50-es években is turistaszállóként működött, majd a rendszerváltás után néhány évig a Pedagógus Szakszervezet tulajdonát képezte. Az épület nagy szolgálatot tett a Kék Túra útvonal túrázóinak, hiszen tömegesen vették igénybe a szálláslehetőséget korábban. A mostani tervek szerint – aminek kivitelezési ütemezése 2018 augusztusában kezdődik – egy modern, színvonalas ökoturisztikai látogatóközponttá válik, melyhez étterem és 44 férőhelyes szálláshely kapcsolódik. A látogatóközpont

a természeti környezetre vonatkozó információs bázist is működtet majd. Az ökoturisztikai látogatóközpont alapszolgáltatási elemei a Zöldbolt, egy természetvédelmi tematikájú könyvtár, az időszakos kiállításoknak megfelelő kiállítótér, foglalkoztató szoba és információs pult. A létesítmény szorosan kapcsolódik a kulturális turizmushoz is, azzal az érintőképernyős tájékoztatórendszerrel, amely a legmodernebb információs lehetőséget nyújtja a Vértes térségének településein lévő turisztikai attrakciókhoz és az aktuális programokhoz.

A látogatóközpont közelében erdei játszótér és pihenőhely, Várgesztes irányában tanösvény, Gánt irányában pedig zöldút kerül kialakításra. Továbbá vad- és madármegfigyelő hely az erdei úton, Battona irányában. A társaság ezen felül tervezi több erdei pihenőhely kialakítását, valamint műemléki programja keretében történelmi emlékhelyek létrehozását.

Megvalósult közjóléti fejlesztések

Az ország területén működő 22 erdőgazdaság az elmúlt hét évben növekvő mértékben költött fejlesztésekre, 16 milliárd forintot fordítottak a létesítményeikre. Ebből a Vértesi Erdő Zrt. is kivette a maga részét, hiszen megújult a kőhányáspusztai Szent Teréz kápolna és az előtte lévő tér, felállításra került a monumentális kereszt Vérteskozma határában a 2. világháborúban, a Vértesben elhunyt magyar áldozatok tiszteletére, átadásra került Csákberényben a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum és a hozzá tartozó tanösvény, valamint a Vajda János Erdészeti Erdei Iskola.

SZLOVÁK-MAGYAR EGYÜTTMŰKÖDÉS

Január 18-án sajtótájékoztatón jelentették be, hogy elkezdődött a Vértesi Erdő Zrt. és a Szlovák állami erdészet LESY SR közös projektje. A Magyar és szlovák erdészek a méhekért címet viselő közös munka az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósul meg. Fő célja a természeti és kulturális örökség megőrzése, védelme és fejlesztése a méhészeti hagyományok közös megújítása által, több program keretében a Kistapolcsányi erdészeti üzem és a Vértesi Erdő Zrt. között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában