beruházás

2017.10.12. 12:00

Duplájára nő a termelékenység a székesfehérvári bútorgyárban

SZÉKESFEHÉRVÁR – 770 millió forint beruházásával telepített új gyártósort a Garzon Bútor Zrt. fehérvári üzemébe.

B. Kiss László

Az avatóünnepség résztvevői a több száz milliós új gyártósort Nagy Alajos (balra háttal) kalauzolásával tekintették meg

Fotó: Pesti Tamás

A korszerű gépsor megvásárlásához a cég 350 millió forint állami támogatást nyert el. A gyártósor révén a korábbinak a duplájára nő a termelékenység, és tovább javul a minőség. Mindezt Nagy Alajos, a Garzon Bútor Cégcsoport tulajdonosa mondta el szerdán, az avatóünnepség alkalmával.

A Garzon elődjét – Székesfehérvári Bútoripari Vállalat néven – 1949-ben alapították, a termelés az első időben manufakturális módon zajlott – mondta beszédében Nagy Alajos. 1969-ben hozták létre azt a gyárat, amely a panellakásokban jól használható elemes bútorok gyártásába kezdett. Elkezdték továbbá az irodabútorok gyártását is. A lakossági bútorgyártásnak 1995-ben a Bokros-csomaggal fellegzett be, a vállalatot az irodabútor húzta ki a csávából. 2004-ben ismét elfogyott a levegő a cég körül. Ekkor az áfa nélkül forgalmazó garázsműhelyek miatt kerültek nehéz helyzetbe – fogalmazott Nagy Alajos.

A hullámhegyeket és hullámvölgyeket követően most ott tart a cég, hogy 2016-ban közel 5 milliárd forint volt a nem konszolidált árbevétele, aminek mintegy a harmadát az export adta ki.

Az avatóünnepség résztvevői a több száz milliós új gyártósort Nagy Alajos (balra háttal) kalauzolásával tekintették meg

Míg korábban egyáltalán nem termeltek külpiacra, addig ma már a skandináv országokba is szállítanak.

Közbeszerzésen nyerték el ausztriai postahivatalok bebútorozására a megbízást: jelenleg a 253. fióknál tartanak. Simon László, a megyei kormányhivatal vezetője és Törő Gábor országgyűlési képviselő segédkezett a gyártósor ünnepélyes átadásán. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere beszédében elmondta, hogy különösen örvendetes, ha a város régi cégei esetében történik a technológia korszerűsítése, hiszen ez a megyeszékhely gazdaságának stabilitását jelzi. Vélhetően a bútorgyárnak a közeljövőben Fehérvárról is számos megrendelése lehet, hiszen az önkormányzati és állami beruházások összértéke 110 milliárd forintra rúg. A városban több mint 1000 lakásra adtak ki építési engedélyt, ami megnövelheti a családok bútorvásárlási kedvét, és akkor nem szóltam a gazdaság szereplőinek beruházásairól – fogalmazott a polgármester, aki a kórházfejlesztést, a multifunkcionális csarnokot és a középiskolai campust is megemlítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában