Építőipari krízis

2017.10.27. 07:00

Félmilliós lett az átlag fehérvári négyzetméterár

SZÉKESFEHÉRVÁR Nem lehet újat mondani az építőiparban a munkaerőhiányról, mert továbbra is nagy nehézségeket okoz. Sok építkezés áll, halasztódik emiatt országosan, de Fehérváron az átlagosnál jobb a helyzet.

Kocsis Noémi

A fehérvári társasházi beruházásokat egyelőre nem érintette az építőiparban jelentkező két igen negatív tényező. Nevezetesen az építőanyagárak emelkedése, amely legkevesebb 30 százalékot jelentett mostanra, de egyes áruféleségek esetében a 40 százalékos áremelkedés is megfigyelhető.

A másik óriási ágazati gond továbbra is a munkaerőhiány. Országosan nézve nem sikerült mindenhol visszacsábítani a külföldön dolgozó szakembereket, vagy nem sikerült máshonnan pótolni az emberhiányt – a székesfehérvári építkezéseknél azonban egyelőre ez sem jellemző tendencia. Ehhez a beruházónak persze a zsebébe kell nyúlnia: Fehérváron 1500-2000 forintos órabér alatt nem kapni segédmunkást, a szakképzett munkaerő ennél természetesen többet kérhet. Több olyan fehérvári beruházás zajlik, amelyen például Nógrád megyéből ide szállított munkásokkal tudnak dolgoztatni, számukra közlekedtetést, szállítást, helyi munkásszállást, sőt, étkezést is biztosítani szükséges, ezzel ma már a munkaadók is számolnak költségként – foglalja össze a városban tapasztalható helyzetet Viktor Ferenc ingatlanszakértő. Az országos helyzet azt mutatja, az építkezéseken dolgozók között sok a környező kelet-európai országokban élő dolgozó, ám probléma, hogy őket javarészt már csak ingáztatni tudnák, a hazai munkásszállók mellett a kollégiumok is beteltek, többet, kihasználatlanság okán át is alakítottak munkásszállássá. A befejezett projektek (lásd Móricz Zsigmond utcai, augusztusban átadott társasház) mellett még folyamatban lévőkre is rálátó szakember szerint a piacon a közeljövőben inkább kormányzati módosítások hozhatnak döntő változást. Ha az állam nem módosít a mostani igen kedvező, az új építésű lakások esetén 5 százalékos áfakulcshoz, akkor továbbra is megmaradhat a befektetői kedv.

Idén országosan 30 ezer építési engedélyt adtak ki a hatóságok, ám ingatlanberkekben már most hangoztatják, hogy ezekből a fent említett okok miatt jó, ha 20 ezer megvalósul majd. (Összehasonlításul: a 21. század Magyarországán eddig 2002 és 2007 között épült a legtöbb lakás, évi 30-40 ezer).

Már most látszik, hogy az eredetileg meghirdetett árat – az építőanyagár-emelkedés következtében – nem lehet majd tartani a vevők felé, így sok beruházást már inkább emelt áron is hirdetnek meg: így ma Fehérváron is egyre inkább átlagosnak számít a 450/481 ezres, félmilliós négyzetméterár. Bár a városban a tőkeerős befektetések miatt jó ütemben haladnak az építkezések, a többletköltségeket mindenképpen a vevők fizetik majd meg. A kínálati csökkenés 2020 után változást hozhat: nyugati mintára a lakásbérlés presztízse is emelkedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában