Eszközök és ételek

2018.05.01. 13:00

Irány ki a szabadba! Tippek a tökéletes piknikhez

Könnyen rémálommá válhat a piknik, ha nem készülünk fel rá eléggé, akár az eszközöket, akár az ételeket tekintve.

Szanyi-Nagy Judit

Ha már a természetben vagyunk, éljünk annak lehetőségeivel: a szabadban fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, akár önmagában, nyersen, vagy igény szerint mártogatós szószokkal!

Forrás: Pxhere

A lajoskomáromi Béka-tó, a dégi Hollandi-házat körülölelő sziget, az enyingi úsztató horgásztó melletti terület, a csákberényi erdős részek, a székesfehérvári Bánya-tó, vagy a sukorói, velencei dimbes-dombos tájak egyike – néhány helyszínötlet a megyében, a teljesség igénye nélkül, ahol piknikre alkalmas helyet találhatunk. A helyszín kiválasztásnál ugyanis egy dolog fontos igazán: az, hogy friss levegőjű szabadtéri helyszínt találjunk. Ehhez pedig elég egy tavat, folyót, egy nagyobb parkot vagy akár egy erdei turistaútvonalat megcéloznunk.

Az eszközöket tekintve azonban már jóval nagyobb alaposságra van szükségünk. A piknikre célszerű egy nagyobb fonott kosarat vagy hűtőtáskát választanunk, amely egyrészt megfelelően zár, másrészt pedig elfér benne minden, az étkezéshez szükséges kellékünk, alapanyagunk. A kényelem érdekében vigyünk magunkkal pokrócot, polifoamot vagy gyékényt, de ne feledkezzünk meg a naptejről, valamint a szúnyog- és kullancsriasztóról sem. Ilyenkor az étkezés egy kisebbfajta szertartást tesz ki – hiszen épp ez a kirándulásunk célja –, éppen ezért a legtöbb eszköz ehhez szükséges. A kényelem érdekében vigyünk vágódeszkát, kést, és ne feledkezzünk meg az evőeszközökről sem. Ha a menünk egyik-másik része morzsásabb vagy nehezen fogyasztható, ne hagyjuk otthon a papírtörlőt, szalvétát sem. Az ételt letehetjük a pokrócra, de ha úgy érezzük, egy abrosz és egy konyharuha is bekerülhet a táskába. Amennyiben az elegánsabb piknik mellett döntünk, és bort vagy pezsgőt is viszünk az étkezéshez, ne feledkezzünk meg a megfelelő nyitóeszközökről.

No de mit igyunk?

Nem ördögtől való ötlet a gyümölcslé, sör, bor vagy – az elegánsabb piknikhez – a pezsgő mint szomjoltó. Természetesen – ahogyan az élet minden területén, úgy – a piknik ideje alatt se feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékpótlásról! Napos időben ez különösen fontos, ezért bármilyen üdítőt vagy alkoholos italt választunk, mellé vigyünk több liter mennyiségű vizet is.Ha az innivalónk ízét és küllemét egyaránt feldobnánk, készítsünk limonádét! Az otthon előre elkészített üdítőbe (víz, citromlé, citrom, ízlés szerint cukor) tegyünk gyümölcsöket, például epret, amely akár még a pezsgőhöz is kiváló kiegészítőként funkcionálhat. Ha a gyümölcsös-látványos ízvilág mellett a megfelelő hőfokról is gondoskodni szeretnénk, előző nap fagyasszuk le egy-egy jégkockában a kívánt gyümölcsöt (ez málna, ribizli, szeder és ananász is lehet), majd indulás előtt dobjuk a limonádéval teli tartóba.

Forrás: Pxhere

 

Dolgunk végeztével őrizzük meg a természet épségét, tisztaságát: a szemetet tegyük nejlonzacskóba vagy szemetes­zsákba!

Alapszabály, hogy csak olyan ételeket készítsünk, melyek „időtállóak”: ha tudjuk, hogy több órán át, várhatóan nagy melegben töltjük el az időnket, kerüljük a romlandó ételeket! Tiltólistás alapanyag a majonéz, a nyers tojás, a nagy mértékben tejes és húsos termékek, valamint a hal. Sőt, ha nem szeretnénk, hogy a piknik rémálom legyen, vagy a takarításról szóljon, szintén kerüljük a folyós, csöpögős és olajos ételeket!

Ha már a természetben vagyunk, éljünk annak lehetőségeivel: a szabadban fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, akár önmagában, nyersen, vagy igény szerint mártogatós szószokkal!
Forrás: Pxhere

A muffin mindig nyerő választás

Nem romlik meg, az ízkombinációkban pedig csak a képzelet szab határt: ez a muffin.

A gyorsan elkészíthető sütemény nagy előnye, hogy több ízben is előfordul (adhatunk hozzá csokoládét, mandulát, kókuszt, illetve akár aszalt vagy idénygyümölcsöt), és evőeszközök nélkül, kevésbé morzsálódva is könnyen elfogyasztható. Az alaprecept szerint (hat adaghoz) keverjünk el 2 bögre finomlisztet 1 csomag sütőporral. Ezután 1 tojást keverjünk habosra, adjunk hozzá 1 bögre cukrot, 250 ml tejet és 125 ml napraforgó olajat. Keverjük össze a hozzávalókat, majd öntsük azokat a kivajazott muffinformába vagy a formákba helyezett papírokba. A masszát sütőben, 175–180 fokon, tűpróbáig süssük. Az ízlés szerinti „tölteléket” egyszerűen csak adjuk a tejes elegyhez.

Természetesen vannak kifejezetten piknikbarát harapnivalók is. Ilyenek a péksütemények, így a kifli vagy a zsemle, de önmagában a briós is jó választás. A kenyeret érdemes feldobni különféle kenhető krémekkel (mogyorókrém, feta, körözött, melegszendvicskrém), valamint kiváló szendvicsek készíthetők belőle. A tavaszi könnyedség jegyében összedobhatunk egy-egy salátát (például tészta-, krumpli- vagy cézársaláta), de az azokhoz szükséges zöldségeket (zellert, sárgarépát) külön ropogtatnivalóként, mártogatóssal szósszal is fogyaszthatjuk. A készen vásárolt vagy házilag készített tortillalapokból töltött falatkákat göngyölhetünk, melyek mellett a pogácsa és a pizzás vagy kakaós csiga is remek kiegészítő étel. Ha süteményt vinnénk, kerüljük a krémes verziókat – nehogy végül más értelemben hívjon bennünket a természet.

A tárolóink zárjanak jól, valamint ügyeljünk arra is, hogy az ételeink ne legyenek könnyen romlandóak!
Forrás: Pxhere

Ha ezt a 4 dolgot megfogadod, nem lesz baj!

Kigondolná, hogy a piknik nagy tervezést igényel? Pedig nem árt, ha készülünk rá, hiszen érhetnek bennünket váratlan helyzetek.

1. Tervezzünk! Ne csak azt találjuk ki, mikor, hova és kikkel megyünk, de azt is, mit eszünk és iszunk a piknik ideje alatt.

2. Írjunk listát arról, mit kell az ételekhez kapcsolódóan magunkkal vinni! Evőeszköz, vágódeszka, műanyag vagy papír tányérok és poharak, törlőrongy és persze a pokróc.

3. Az étel legyen „biztonságos”, azaz jól becsomagolható és kevésbé romlandó!

4. Hűtőtáska – érdemes már a piknik elején eldöntenünk, mit adunk fel miért: ha romlandó dolgokat is vinni szeretnénk, elkél a nagyobb pakk, azaz a hűtőtáska.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában