hideg fehérség

2018.01.18. 07:30

Havas, jeges örömök – A gyerekek imádják a havat!

Az elmúlt napokban – még ha nem is túl nagy mennyiségben – de végre megérkezett az idei első hó. A kisebb és nagyobb gyerekeknek ez a játék mellett érdekes tapasztalásokat is nyújthat.

Bokros Judit

A gyerekeket – főleg a kicsiket – már a havazás látványa is örömmel tölti el. A következő élményforrás a hó taposása, aztán pedig a tapintása (egyeseknél kóstolása...). Ha tisztességesebb mennyiség esik, akkor már hógolyózásról, hóemberépítésről, szánkózásról is lehet szó.

A játékok mellett érdekes megfigyelések tehetők a hideg fehérség kapcsán. A Gyereketető című, otthonnevelés kapcsán létrehozott honlapon például nagyon egyszerű, bárki által megvalósítható ötletről is olvashatunk. Tehát, érdemes lehet a havat egy átlátszó üvegbe gyűjteni, majd bevinni a lakásba. A kicsiknek már ez is izgalmas, hiszen a hó kinti jelenség, ezúttal viszont bekerül a házba. Megfigyelhető, hogyan olvad el, bele lehet dugni az ujjat.

Szánkózni azért nagyobb hóban az igazi Fotó: FMH-archív

A nagyobb gyerekek azt is lemérhetik, mennyi idő alatt olvad el bizonyos mennyiségű hó. Ez az idő múlására is jó tapasztalásul szolgálhat.

Jégcsappal is lehet hasonlót játszani, hiszen bent az is olvadós. E jelenség látványában különlegeset nyújt, letörése pedig külön izgalmas – sokszor már ennyi is elég a kicsik boldogságához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában