Mit szedjünk, mire használjuk?

2018.09.25. 11:30

Gyűjtsünk gyógynövényeket!

A szeptemberi nyárnak ugyan vége, ám sokak reménye szerint most következik az ősz egyik legszebb időszaka, amelyet érdemes kihasználni nemcsak kirándulásra, túrázásra, de gyógynövények gyűjtésére is. Mit érdemes szedni? Ebben segített az Életmódinak Lencsés Rita gyógynövényszakértő. A kétrészes írás első felében a gyökerekről esik szó.

Borsányi Bea

A korai tavasz és a meleg nyár miatt minden növény érése néhány héttel korábban következett be. Ettől függetlenül a szeptember és az október a bogyók és a gyökerek szedésének az ideje. A gyógynövénygyűjtésnek is megvannak persze a szabályai. Az egyik ilyen, hogy tavasztól őszig a föld feletti részeket – virágokat, leveleket – gyűjtik, majd ősztől tavaszig a gyökereket, bogyókat. Ha gyűjteni indulnak, legyenek céltudatosak: döntsék el, mit szeretnének gyűjteni és ennek megfelelően készüljenek fel a szükséges szerszámokkal – ásó, kerti gyomkiszúró, akár csákány. Olyan területet keressenek, amelyik nem szennyezett, termőföldek és autóutak mellől sose szedjenek semmit, és ügyeljenek arra, hogy ne tévedjenek természetvédelmi, vagy fokozottan védett területre a gyűjtés során!

A csalán kiváló méregtelenítő hatással bír
Fotó: shutterstock

Nagy csalán

A csalán minden része hasznosítható, így a szára, a levele, sőt a magja is. Nyersen csak akkor fogyasszák, ha előtte egy kővel alaposan szétzúzták, különben az apró csalánszőrök beleállhatnak a nyelőcsőbe és allergizálhatnak. Inkább főzzék meg! Gyökerét, amely hatóanyagban szinte ugyanazokat tartalmazza, mint a föld feletti részek, csak ősszel szokták kiásni. Nagyon jó vízhajtó és méregtelenítő hatású, de a gyökeret kozmetikai szerekben – például samponban – is használják. A gyökérből is készíthető tea: 2 púpozott teáskanálnyi csalángyökeret 1 liter hideg vízzel leöntünk, lassan forrásig hevítjük, körülbelül 1 percig forraljuk, majd 10 percig állni hagyjuk, és leszűrjük.

Bojtorján, más néven bogáncs
Fotó: shutterstock

Közönséges vagy nagy bojtorján

A köznyelvben bogáncsnak ismerik a legtöbben. Gyökere kiváló bőrre, hajra, de lehet belsőleg is alkalmazni. Inulintartalma miatt a cukorbetegek számára kifejezetten ajánlott, segít a hasnyálmirigy működésében és a vércukorszint karbantartásában. Hogyan készítsünk krémet belőle? A kiásott gyökeret letisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk, majd disznózsírban megsütjük. Egy napig állni hagyjuk a zsírban, majd kicsit fellangyosítjuk és leszűrjük. Kiváló ekcémás vagy erősen száraz bőrre. Hajszeszt is készíthetünk belőle: a gyökeret 3 hétig tiszta alkoholban áztatjuk, majd egy kis vízben oldva, nem töményen, masszírozzuk a fejbőrünkbe. Hagyjuk pár percig hatni, aztán alaposan kiöblítjük.

A fekete nadálytő „belsőleg” mérgező
Fotó: shutterstock

Fekete nadálytő

Gyökere nagyon fekete, innen is kapta a nevét. Frissen és szárítva, de porrá őrölve is lehet használni borogatásnak, de tinktúra, esszencia és kenőcs is készülhet belőle. Belsőleg nem ajánlott a használata, mérgező, ezért nem szabad vérző bőrfelületre sem helyezni. Hogyan készül a tinktúra? A gyökér külső részét, a fekete réteget ne vágják le, hiszen ez a legértékesebb része. Vágják apró darabokra, majd üvegbe téve öntsék fel tiszta alkohollal. A lezárt üveget sötét helyen tárolják legalább 3 hétig, de bármeddig lehet érlelni. A tinktúra kiválóan alkalmas ínhüvely-gyulladásra, gyulladt visszérre vagy ízületekre.

Gyermekláncfű: szinte teljesen felhasználható
Fotó: shutterstock

Gyermekláncfű

Szintén minden része felhasználható. Gyökere vízhajtó, segít a belek salaktalanításában, így méregtelenítő hatása is van, ráadásul a bojtorjánhoz hasonlóan inulint tartalmaz. Általában keverékek összetevőjeként alkalmazzák. Szedés után mossák meg, majd szárítsák ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában