Az esemény családias, szűk körben zajlott

2024.03.12. 10:00

Megalakult a „független" Egységes Diákfront fehérvári bázisa

A minap egy maroknyi diákcsapat gyűlt össze a Városház tér sarkán, az Országalmánál, hogy bejelentsék az Egységes Diákfront (EDF) székesfehérvári bázisának megalakulását. A modern és minőségi oktatásért, a gyermekek védelméért és a szabad művészetért emelték fel hangjukat. De kik ők és milyen célból jöttek létre?

Kecskés Zoltán

A hétfői rendezvényen a fiatalok bejelentették a fehérvári bázis megalakulását.

Fotó: Kecskés Zoltán / FMH

– Az Egységes Diákfront (EDF) még 2022 őszén alakult meg, több diákszervezet közreműködésével. Fő céljuk, hogy egy olyan diák-érdekképviseleti rendszert hozzanak létre, ami a Kormánytól és az Országos Diákparlamenttől független – mondták a helyszínen a fiatalok szószólói, akiktől megtudtuk, feladatuknak tekintik a diák- és oktatásügyek képviseletét, felkarolását és lehetőség szerint megoldások találását és véghez vitelét regionális, valamint országos szinten. Erre szerették volna felhívni a figyelmet a hétfői eseménnyel is, ami egy országos tüntetéssorozat nyitóállomása volt. A rendezvény abszolút békésen, egy-két kósza járókelőtől eltekintve családias, szűk körben zajlott. A körülbelül 45 perces összejövetelen felhangzott többek között a Pál utcai fiúk betétdala, amely a közoktatásban zajló tiltakozási hullám hivatalos himnuszává vált, majd az esemény zárásaként a fiatalok a Nemzeti dalt is elszavalták.

Családias, szűk körben zajlott a rendezvény.
Fotó: Kecskés Zoltán / FMH

A magukat függetlennek való EDF a fővárosi tanár–diák tüntetéssorozat szervezőjeként került a köztudatba, ám nevük mindeközben óhatatlanul összemosódott többek között a baloldalhoz kötődő Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ), de Karácsony Gergely főpolgármester nevével is, aki szintén látogatója volt tiltakozásaiknak. A hétfői fehérvári eseményen arra is fény derült, hogy az Egységes Diákfront egyik szervezője a Fővárosi Önkormányzat egyik március 15-i rendezvényének, ahol sajtóinformációk szerint, Karácsony Gergely több civil szervezet mellett a DK-val és az MSZP-vel együtt ünnepel majd a Szabad Sajtó útján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában