A tundráról Soponyáig

2024.02.16. 08:30

Egy ritka törpesármány csodálatos utazása

Soponyán járva egy amatőr természetjáró, Kusztor Attila figyelt fel egy madárritkaságra. Az esemény, amely madártani körökben is nagy figyelmet kapott, nem csak a szakértők, de a laikusok érdeklődését is felkeltette.

Hajdú Marianna

Fotó: Kusztor Attila

Éppen egy évvel ezelőtt történt, hogy Fejér megyében, a Soponyai-halastavak környékén sétálva Kusztor Attila egy sármánycsapatot vett észre. A törpesármányok a szántókon és bokrokon mozogtak, köztük egy különleges vendég, a törpesármány. Amatőr természetjáróként Attila nem ismerte fel azonnal a ritka madarat, így a madárhatározásban jártas szakértők segítségével azonosították be a nálunk oly ritkán látható madarat.

A madármegfigyelők és madárbarátok közössége, valamint a Magyar Madártani Egyesület figyelmét is felkeltette az eset. Mint kiderült, ez volt a 17. alkalom, hogy a törpesármányt hazánkban sikerült megfigyelni. Szűcs Norbert, a település polgármesterétől azt is megtudtuk, hogy a kis sármányok hírére rengetegen érkeztek a faluba. 

De miért is olyan ritka nálunk a törpesármány? Lendvai Gábor, az MME Fejér Megyei Csoportjának Elnöke szerint a törpesármányok valójában a tundrán élnek, ott költenek és nevelik fel fiókáikat, míg a téli hónapokban Indiába vándorolnak. A táplálékukat jelentő magvak a tundra téli hótakarója alatt elérhetetlenek számukra. 

A csoport elnöke szerint több oka is lehet annak, hogy a törpesármányok eltérnek az eredeti útvonaluktól és Európa nyugatabbra eső részeibe is felbukkannak – egy belső GPS hibája, vagy erősebb időjárási jelenségek is lehetnek megjelenésük mögött. A legújabb, és egyre gyakoribb észlelések arra utalnak, hogy élőhelyeiken történő változások is befolyásolhatják vándorlási szokásaikat.

A törpesármány soponyai megjelenése különleges volt abban is, hogy a törpesármányok napokig ott maradtak, ami arra is utalhat, hogy új otthont keresnek. Talán Soponya lesz az az "aranyág", ahogyan Weöres Sándor is írta, ahol ez a tajgai madárka egyszer majd végleg megpihen?


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában