Nem menekülhettek

2024.02.13. 14:57

A szokásosnál is lelkesebben üldözték a leányokat és a tyúkokat Mohán (galéria, videó)

Idén is megtartották a húshagyókeddi ünnepet, a tikverőzést a településen. A környező települések valamennyi oktatási intézménye indított egy-egy buszt, hogy a gyerekek első kézből láthassák, milyen ez a hagyomány, és érezhessék, hogy milyen is a jó, helyi fánk.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A keddi eseményt reggel fél kilenckor Kovács Sándorné nyitotta meg.

–Mi vállaljuk, hogy megőrizzük ezt a hagyományt a következő nemzedéknek. Nem csak azért, mert része a kulturális örökségünknek, hanem azért is, mert ez a mienk, mohaiaké. Az idei esztendőben, mivel a 2023. évi Hungaricum pályázaton sikeresen részt vettünk, egy népzenei és néptánc megnyitóval is tudunk kedveskedni a vendégeknek, illetve a népszerűsítés lehetőségét is bővíteni tudjuk azáltal, hogy fotóalbumokat készítünk majd.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A polgármester megnyitó beszédét követően külön köszöntötte egyrészt Varró Gábort, a Fejér Megyei Értéktár Bizottság elnökét, aki maga is beöltözött, másrészt Molnár Gyulánét.

–Az önkormányzat köszönetét kell tolmácsolnom Molnár Gyulánénak, aki évtizedeken keresztül szívvel lélekkel dolgozott azért, hogy ezt a hagyományt minden évben méltóképpen ünnepelhessük. De persze köszönöm a segítséget minden fiataloknak és minden segítőnek, akik sokat tesznek azért hogy ez a nap sikeres legyen–mondta Kovács Sándorné polgármester.

 

A településvezető megnyitó beszédét követően Juhász Zsófia az Alba Regia Táncegyesület vezetője, illetve a Szedtevette zenekar tagja szólt pár mondatot az egyre szaporodó létszámú nézőseregnek. 

–Szeretnénk ezt a mai műsorunkat Lukács László néprajzkutató professzor tiszteletére bemutatni, hiszen neki szívügye volt a mohai népszokás felgyűjtése, illetve a részvétel, a hagyomány őrzése–fogalmazott az egyesületi vezető, majd megkezdődött a zene és a tánc, Magyarország valamennyi tájegységét bemutatva.

Mikor véget ért a zene és a tánc, illetve megérkezett valamennyi vendég, megkezdődött a tikverőzés.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A farsang farka idején, vagyis a nagyböjt kezdete előtti napon van húshagyó kedd, amikor is tikverőzés zajlik Mohán. Nem volt ez máshogy 2024-ben sem, hiszen néhány lelkes néprajzkutatónak és sok mohainak köszönhetően újraéledt a hagyomány, ami azóta is százakat vonz a kis Fejér megyei faluba.

A húshagyókeddi hagyomány lényege, hogy fekete korom kerül a generációk által viselt bohócruhák zsebébe. A fekete, finom port aztán a több száz főből álló, buszokkal a helyszínre érkezett iskolások arcára kenik a bohócok, akik nem kímélik az utca népét és persze a baromfiudvarok mélyén kuporgó tyúkokat sem. Akár leányokat, akár tyúkokat kormoznak a bohócok, a céljuk az, hogy az így megtiszteltek termékenyek legyenek.

Persze a házról házra járó bohócok és a szalma török érkezését örömmel és főleg pálinkával, kolbásszal és fánkkal fogadják.

A zenés, táncos megnyitóról készült videónkat itt nézhetik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában