Nem csak technikai segédlet

2024.01.25. 13:33

Új okostanterem Fehérváron - a következő három iskola is készülhet (galéria)

Újabb fehérvári általános iskola kapott okostantermet és hozzá kapcsolódó digitalizációs pedagógiai módszertant. Kiderült, idén mely iskolák juthatnak újabb okostanteremhez.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A KÉPES program országosan is egyedülálló kezdeményezés Székesfehérváron, amely hagyományosan jó példa a város és a helyi cégek együttműködésére, hiszen immáron több mint tíz éve, azaz 2013 óta működő összefogás. A Közösségi Értékteremtő Program részeként most csütörtökön a Németh László Általános Iskola új okostantermét adták át hivatalosan.

A felújított, színes székekkel körülvett körasztaloknál csoportokra bontva tanulhatnak a gyerekek a Németh László Általános Iskola új okostantermében. Az asztalokon tabletek hevernek, a hagyományos tábla helyén pedig egy digitális felületet mutató monitor található. Az egyik oldalon lézervágó, a másik oldalon pedig egy 3D nyomtató biztosítja a további technológiai eszköztárat. A gyerekek számára a tudást pedig az a pedagógus biztosítja hozzá, aki az Alba Innovar támogatásával a KÉPES Programban részt vett a digitális technikákat alkalmazó pedagógiai módszertanok elsajátításában.  Az elmúlt években számos okostantermet vehettek birtokba a gyerekek a programnak köszönhetően, de iskolai udvarok szépítésében, felújításában is segédkeztek a résztvevők – ezt már Cser-Palkovics András polgármester mondta a bemutató óra előtt. Kiemelte: az okostanterem nem csak technikai segédlet, annál sokkal több - jövőbe mutató, de már a jelen kihívásaival foglalkozó módszertan is egyben.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

– A program kulcsai azok a tanárok, akik az Alba Innovar mozgalma keretében az adott iskolában felvállalják azt, hogy elindítják a módszertant, ugyanis az okostanterem akkor ér valamit, ha tartalommal tudjuk megtölteni – emelte ki a város vezetője.

A KÉPES program általános iskolai okostantermi része a végéhez közeledik. Már csak három – állami fenntartásban működő – általános iskola van hátra, amelyek legkésőbb jövő év elejére szintén rendelkeznek majd okostanteremmel. A Kodály Zoltán, a Táncsics Mihály és a Felsővárosi Általános Iskola következnek tehát a sorban.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Laufer Tamás, az Alba Innovar ügyvezetője, a KÉPES program ötletgazdája hozzátette: a cél az, hogy olyan gyerekek jöjjenek ki az iskolákból, akik aktívan tudnak majd segíteni azoknak a vállalatoknak a működésében, amelyeknél elhelyezkednek. Ehhez – mint fogalmazott a módszertan kapcsán - szükség van kreativitásra, csapatmunkára is.

– Az ehhez szükséges digitalizációs lépcsőket vesszük át a pedagógusokkal, akik tovább tudják majd adni tudásukat a kollégáiknak és a diákoknak – tette hozzá.

Molnár Tamás önkormányzati képviselő megköszönte a támogatást a városnak, az Alba Innovárnak, a cégeknek és a pedagógusoknak is, melynek köszönhetően a Németh László Általános Iskolába is eljuthatott a program.

Ollé Ferencné, az iskola igazgatónője, köszönete után hangsúlyozta: az okostanterem módszertanát alkalmazó diákok lelkesedése szembetűnő volt, még egy olyan tantárgy esetében is, mint a matematika. Így elmondható, tette hozzá, hogy az új okostanterem lendületet ad a pedagógusok és a diákok számára is a következő időszakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában