Farsang

2024.01.13. 10:00

Rostban, zsírban, fehérjében és szénhidrátban szegény fánk receptet keres? Mutatjuk!

A farsang január 6-án, vízkeresztkor megkezdődött, és habár idén a megszokottnál rövidebb ez a hamvazószerdáig tartó időszak, ami február 14-én véget is ér, egy biztos: fánkot sokan sütnek ilyenkor, mert fánk nélkül nincs farsang! A hagyományos változatok mellett most egy egészséges és gyorsabb verziót mutatunk!

Borsányi Bea

A hagyományos szalagos fánk finom, de nem kifejezetten egészséges

Fotó: FMH-archív (Fehér Gábor)

A Semmelweis Egyetem által létrehozott Semmelweis Egészségfejlesztési Központ egyik fő küldetése, hogy egészségtudatosabbá tegyen mindenkit, ezért igyekszik minél több emberhez minőségi információkat eljuttatni. Az általános jóllét egyik fontos összetevője az étkezés, vagyishogy mit, mennyit és milyen formában eszünk. 

A farsangi fánknak hazánkban régre visszanyúló hagyományai vannak, ezért ez az időszak elképzelhetetlen nélküle. Ennek a finom és sokak által kedvelt desszertnek a receptjét gondolták újra és a végeredmény egy rostban jóval gazdagabb, egyszerűen és gyorsan, sütőben is elkészíthető változat lett, aminek a konyhában kevésbé tapasztaltak is bátran nekiállhatnak! Íme az egészségfejlesztési központ által ajánlott almás-diós fánk elkészítési módja!

Hozzávalók: fél kilogramm alma lereszelve, 10 dkg zabpehelyliszt (ezt akár mi magunk is elkészíthetjük, ha van otthon zabpehely és egy elektromos kávédaráló), 4 dkg (kb. 6 evőkanál) darált dió, 1 egész tojás, fél teáskanál mézeskalács fűszerkeverék vagy őrölt fahéj, 1 kávéskanál szódabikarbóna.

A hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük, majd vizes kézzel – vagy ha egyforma méretűeket szeretnénk, egy fagylaltoskanállal – gombócokat formázunk belőle. A gombócokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd légkeveréses sütőben 180 fokon, 20 perc alatt megsütjük. Ezt a változatot is ki lehet sütni bő, forró olajban – elég gombóconként 2 perc -, de ha a sütőt választjuk, még egészségesebb lesz a végeredmény! Tálalhatjuk lekvárral vagy pici mézzel.  

Az egészségfejlesztési központ a sütőben sült desszert tápértékét is megadta. A teljes adagra vonatkoztatva ez a fánk 870 Kcal kalóriát, 91 gramm szénhidrátot, 29 gramm rostot, 29,5 gramm fehérjét és 38 gramm zsírt tartalmaz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában