„Kicsi a bors, de erős”

2024.01.31. 20:00

Kéz a kézben az itt élőkért!

A falulakók és a környékbeliek, sőt őket ismerve a megyeiek sem maradhatnak összekovácsoló rendezvények nélkül idén sem. Biztosan sokan emlékeznek még az Alsószentiván Községért Egyesület által életre hívott vármegye tojásfájára, ami valósággal végigsöpört szűkebb hazánkon. Az egyesület egyik alapítójával és vezetőjével, Nagy Orsolyával beszélgettünk.

Kecskés Zoltán

Idén sem maradhat el húsvét ünnepén a Vármegye Tojásfája rendezvényük, amelynek már 2023-ban is sokak a csodájára jártak, így nem véletlen, hogy a Fejér Vármegyei Értéktárba is bekerült az esemény.

Fotó: Nagy Orsolya

Nem akármilyen esztendőt tudhatnak a hátuk mögött: a vármegye tojásfájának ötlete szíven találta az itt élőket. Hogy értékeli a 2023-as évet?

– A tavalyi évben számos korábbi kezdeményezésünket sikerült ismét megvalósítani, emellett több új program is helyet kapott. Az év első felében nagy energiát igényelt a Vármegye Tojásfája rendezvény koordinálása, szervezése. A vármegye települései közül végül 91 küldött tojást hozzánk. Nagy örömünkre a tojásfa azóta a Fejér Vármegyei Értéktár része lett. Hálásak vagyunk a sok-sok pozitív visszajelzésért, biztatásért, dicséretért, segítségért ezzel a programmal kapcsolatban. Tavasszal első alkalommal hirdettünk irodalmi pályázatot, melynek keretében Alsószentivánhoz kapcsolódó verseket, prózai alkotásokat vártunk. Csodálatos mesék, versek érkezek, megható személyes emlékekbe, élettörténetekbe nyerhettünk bepillantást. A beküldött pályamunkákat egy kis kötetbe foglalva megjelentettük. A nyár folyamán ismét kis ajándékkal búcsúztattuk a nyolcadik osztályos tanulókat, illetve tanszercsomaggal köszöntöttük a leendő első osztályosokat. Szeptemberben már harmadik alkalommal rendeztük meg sikerrel a Szentiván Trail terepfutó versenyünket. Büszkék vagyunk rá, hogy egyre szélesebb körben ismert. Decemberben ismét megszerveztük a Világító Adventi Ablakok kalendáriumot, elhagytunk közel 90 Mikulás-csomagot, impozáns karácsonyfát állítottunk a település központjában. Év végi meglepetésként 2024. évi falinaptárt készíttettünk ajándékba a falu lakóinak a települést bemutató gyönyörű fotókkal. Mozgalmas, feladatokkal teli évet zártunk.  

Nagy Orsolyáról sugárzik a boldogság, amikor szülőfalujáról, Alsószentivánról és az egyesületről beszél.
Fotó: Nagy Orsolya

Új év, új lendület: idén is készülnek valami hasonló attrakcióval, ami megmozgatja a megyeieket?

– Máris van egy aktív projektünk: a Tesco „Ön választ, mi segítünk” program jelenleg is futó fordulójában az alsószentiváni Fatimai Szűz Mária-kegyhely kertjének felvirágoztatására gyűjtjük a zsetonokat a sárbogárdi és mindkét dunaújvárosi áruházban. Mindig törekszünk a megújulásra, ennek jegyében idén a karácsonyi készülődést, az Adventi Kalendáriumot biztosan meg fogjuk újítani. Vannak már ehhez kapcsolódóan ötleteink, de egyelőre többet nem árulhatunk el. Kéz a kézben megyünk tovább az itt élőkért!

Az egyesület megalakulására 2020. június 10-én került sor, tehát több mint három éve és azóta országos ismertségre is szert tettek. Mit gondol, mi a siker titka?

– Nyitottak vagyunk mindenféle ötletre, kezdeményezésre. Inspirálódunk más települések, egyesületek jó gyakorlataiból, a saját lehetőségeinkre, adottságainkra, erőforrásainkra szabjuk át őket. Kitartóan keressük az ötleteket, lehetőségeket. Tagságunk innovatív szemléletű, az összetartó segítségük mellett a legfontosabb az együttműködés támogató partnereinkkel, a helyi önkormányzattal és más környékbeli, helyi civil szervezetekkel. Ez mindenképpen szükséges jó és tartalmas rendezvények szervezéséhez.

A IV. Szentivánt Trailt az eddigiekhez hasonló színvonalon rendezik meg.
Fotó: Nagy Orsolya

Milyen közösségkovácsoló eseményekkel készülnek idén, amit kiemelnének?

– Tulajdonképpen működésünk eltelt három és fél évéből egyetlen egy olyan év volt, amikor biztos, pályázati forrásból származó anyagi háttérrel tudtuk éves programtervünket összeállítani. Sajnos az idei év sem ilyen – sok sikertelen pályázat van a hátunk mögött. Ennek ellenére bízunk benne, hogy támogatóink segítségével a Vármegye Tojásfája rendezvényt és az immár IV. Szentivánt Trailt az eddigiekhez hasonló színvonalon tudjuk megrendezni. Nagy segítséget jelent, hogy a tavalyi évtől mi is azon egyesületek közé tartozunk, akik számára fel lehet ajánlani a személyi jövedelemadó 1%-át. Reméljük, nem felejtkeznek el rólunk, akik figyelemmel követik tevékenységünket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában