Hol érdemes élni Magyarországon? Székesfehérvár és társai a nagyító alatt

2023.12.24. 12:00

Székesfehérvár az élhetőségi rangsor tükrében

Megnéztük, hogy Székesfehérvár hol helyezkedik el az Otthon Centrum friss élhetőségi rangsorában. A részletes elemzés Budapesttől az ország legnépszerűbb településeiig kalauzol el minket, megvilágítva, hol érdemes lakást vásárolni, hol jó élni.

Hajdú Marianna

Fotó: FMH-archív

Az Otthon Centrum (OC) által összeállított rangsor a 20 ezer fő feletti városok életminőségét mérte fel, különös tekintettel az egészségügyi, oktatási, foglalkoztatási és népjóléti mutatókra. A felmérés célja, hogy átfogó képet adjon a magyar települések élhetőségéről, figyelembe véve a különböző szempontokat, amelyek befolyásolják az emberek mindennapjait. 

Székesfehérvár: Stabilitás és potenciál

Székesfehérvár az igencsak szoros rangsorban – Győrt 54,9, Pécset (54,7 %), Miskolcot (54,6%) követve 54,5%-os értékkel tűnik ki. Ez a százalék jelzi, hogy a város milyen jól áll az országos mezőnyben az élhetőséget befolyásoló tényezők tekintetében. Székesfehérvár történelmi múltja, kulturális élete, oktatási intézményei és gazdasági stabilitása teszi vonzóvá a várost mind az itt élők, mind az ide költözni vágyók számára. A megye más települései is jelentős értékekkel bírnak, amelyek hozzájárulnak a régió átfogó minőségéhez.

A további települések: Verseny és változatosság

Az élmezőnyben a fővárosi kerületek dominálnak, ahol a Várnegyed és Budapest belvárosa magas életminőségi mutatókkal tört az élre. Eger és Veszprém mint megyei jogú városok – ők lettek az éllovasok a vidéki városok között – kiemelkedő foglalkoztatottsággal és kulturális lehetőségekkel, a legkiemelkedőbbek lettek. Az agglomerációs települések, mint Veresegyház és Budaörs, szintén jól szerepelnek, köszönhetően a folyamatos fejlődésnek és a kedvező lakossági migrációnak.

Székesfehérvár: Életminőség a gyakorlatban

Székesfehérvár nemcsak papíron áll jól; a város valós életminősége, a közösségi élet, a zöldterületek, az oktatási és egészségügyi intézmények színvonala mind-mind hozzájárulnak a lakosok elégedettségéhez. A városi infrastruktúra folyamatos fejlesztése, a kulturális és szabadidős lehetőségek széles választéka teszi Székesfehérvárt egyre vonzóbbá.

 Az élhetőség folyamatos küldetése

Székesfehérvár kiemelkedő helyezése az OC rangsorában nem csak a vármegye, hanem az egész ország számára is pozitív képet fest. Egy ilyen részletes elemzés rávilágít, hogy az élhetőség dinamikus fogalom, amely folyamatos fejlesztést és figyelmet igényel. A városoknak és régióknak folyamatosan dolgozniuk kell azon, hogy javítsák lakóik életminőségét, hogy a jövőben is élen maradjanak ezen a ranglistán.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában