Hagyomány új köntösben

2023.12.27. 18:00

János-napi boráldást kaptak Vereben a borok

János napi boráldásban részesültek Vereben az idei újborok. A hagyomány a településen régi, ezúttal azonban kicsit új köntösben szervezték meg a helyi hobbiborászok.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A hagyományok szerint a János napján megáldott borok gyógyító hatásúak. Így tartják ezt Vereben is, ahol a Szőlőhegyen idén is várták a borász társakat a Kovács pincénél a szervezők. Érkeztek újborokkal Verebről, Lovasberényből, Pázmándról is, hogy Tallér Krisztián atya áldását kérjék nedűikre. Kovács Csaba, a szervező társaság tagja a feol.hu-nak elmesélte: a János-napi boráldás régi hagyomány Vereben, melyet még az önkormányzat kezdeményezett, mostanra azonban már ők folytatják. Míg korábban a templomban, mostanra a szabadban, a szőlőtőkék mellett áldják meg a borokat az eseményen. Így történt ez december 27-én, verőfényes napsütésben is, amikor a fehér abrosszal megtisztelt asztalra sorakoztatták a borászok az idei borokat.

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

- Az áldott borokat vissza kell tölteni a hordóba a többi bor mellé, amely így megvédi a teljes tételt a betegségtől – tette hozzá a szervező. Verebről és a környékről sokféle bor érkezett: jó ugyanis itt a talaj a zenit, a rajnai rizling, az olasz rizling, a kékfrankos és a generosa fajtáknak, amelyekből vagy 30-40 palack is érkezett a János-napi boráldásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában