Szívmelengető, személyes hangvételű

2023.12.24. 10:00

Ízlések és pofonok – Tinódyné Liszi Helga ünnepi menüje

A sárbogárdi zumba oktató édesanyaként szeret enni és imád főzni. Hisz abban, hogy a főzés, a sütés és a közös étkezés gyógyír, ami nem szétválaszt, hanem még szorosabban összeköt minket, embereket. A szeretet ünnepére pedig kisebb receptkönyvvel jelentkezett. Erről kérdeztük!

Kecskés Zoltán

Tinódyné Liszi Helga: Nálunk a konyha a családi élet központja!

Fotó: Kovács Zoltán

Helga csodálatos gyerkőcök anyukája és egy fantasztikus férj felesége. Eredetileg idegenforgalmi szakmenedzserként végezett, de mivel mindig is az egészséges életmód és a sport szeretete állt hozzá a legközelebb, ezért más vizekre evezett, így talált rá a zumbára. Karácsony közeledtével viszont új hobbiját is megosztotta velünk.

Beszélgetésünk apropóját a szakácskönyve adja. Mi inspirálta ennek a létrejöttét?

– Az én receptes álmom ötlete még évekkel ezelőtt született meg a fejemben. Nagyon szerettem volna családunk kedvenc ételeinek „titkos” összetevőit egy csokorba fűzni. Az egyik legnagyobb szenvedélyem a sport mellett az egészséges táplálkozás, így szenvedéllyel kísérletezem, és törekszem arra, hogy a családom, barátaim és a vendégeim fitt ételekhez jussanak. Ez inspirálta a szakácskönyv létrejöttét!

Ha jól értem, akkor a főzés számodra egy szeretetnyelv. Honnan jött a főzés szeretete?

– Igen ez így van! Imádok a gyermekeimmel együtt sütni, főzni és szívből remélem, hogy jó útravalót adok a kezükbe, ahogy én is kaptam az édesanyámtól annak idején. Neki köszönhetem a sütés- főzés iránti rajongásomat. Emlékszem, kislány voltam még, amikor bevont a konyha varázslatos művészetébe, ami a mai napig kikapcsolódást és örömet nyújt számomra. Csodálatos látni, hogy a lányaim szemében is látom a csillogást mikor süteményt készítünk. Nálunk  a konyha a családi élet központja.

Önnek melyik a kedvenc receptje, milyen ünnepi menüsorral készül az ünnepre?

– Nagyon sok kedvencem van! Karácsonykor nálunk a hagyományos ételek kerülnek az asztalra, de igyekszem olyan hozzávalókból készíteni, hogy az mindenki számára kedvező legyen. Elmaradhatatlan a halászlé, amit mindig a férjem készít. Minden évben kerül még az asztalra töltött káposzta, amit igyekszem lightos kivitelben elkészíteni. Második fogásként én leginkább a halakat részesítem előnyben, de szeretjük a szárnyasokat, a steaket is, amiket grillzöldségekkel, friss salátákkal tálalunk.

A gyerekekkel minden évben készítünk mézes kalácsot az adventi időszakban.

– Pici koruk óta mindig ott sürögtek, forogtak, körülöttem a konyhában. Együtt gyúrtuk, szaggattuk és dekoráltuk a piciny kalácsokat. Ezek azok a pillanatok, amelyek megédesítik a várakozást, hiszen az együtt töltött idő kincs és mindennél többet ér. Karácsonykor mindig készítünk narancsos-mandulás piskótatekercset, fatörzs és bejgli tortát. Ezeket az isteni finom desszerteket is elkészíthetjük úgy, hogy büntetlenül élvezzük az ízeket. Szeretettel kívánok mindenkinek örömteli perceket és készülődést az év legszebb ünnepére!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában