Irány a természet!

2023.12.28. 11:30

Elindult a Nagy Téli Madárles – még nem késő csatlakozni

Újra elindult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében életre hívott Nagy Téli Madárles kezdeményezés. A téli szezonban a madáretetők, parkok és kertek madarainak számolására invitálják a természetkedvelőket.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A kertek és parkok télen is aktív madaraival ismerkedhetnek meg mindazok, akik csatlakoznak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület madárszámláló felhívásához. A számlálásban bárki részt vehet, előzetes természetismereti képzés nem szükséges. Az adatok rögzítéséhez és feltöltéséhez nem kell más, mint egy mobiltelefon vagy jegyzetfüzet. A madárszámlálók munkájukkal értékes adatokkal segíthetik az MME munkáját.

A Nagy Téli Madárles egészen február 28-ig tart, a kiemelt adatgyűjtési időszak december 28-29. S hogy hogyan is zajlik egy megfigyelés, arról honlapján ad részletes tájékoztatást az egyesület.

– A Nagy Téli Madárles megfigyeléseit elsősorban madáretetők környékén végezzük. Ennek megfelelően olyan helyet válassz, ahol egy madáretető vagy valamilyen természetes táplálkozóhely van, amit a madarak rendszeresen látogatnak a tél folyamán! Fontos az is, hogy legyen egy kényelmes megfigyelő helyed, amelyről jó a rálátás és ahonnan több héten keresztül lehetőséged lesz a madarak számlálására. Ha kiválasztottad a megfigyelés helyét (ahol ülsz vagy állsz), akkor lehetőség szerint az egész szezonban onnan végezd a megfigyeléseket – javasolják a szakemberek.

A felhívás szerint a számlálást érdemes a délelőtti órákra időzíteni, és fontos, hogy minden esetben legalább harminc percig tartson a megfigyelés. Az adatok rögzítésére használható az erre a célra megalkotott Turdus – ez a rigófélék tudományos elnevezése – nevű mobilalkalmazás, amely azonnal rögzíti a megfigyelés eredményeit, méri az eltelt időt és segít a fajok meghatározásában is. Aki inkább a hagyományos adatrögzítés híve, az az egyesület honlapján elérhető adatlap kitöltésével is végezheti a számlálást, ez esetben a lejegyzett adatokat az MME online adatbázisába kell feltölteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában