Nagymamák öröksége

2023.11.07. 14:00

Tekeredett a kígyó Csőszön, rétes lett belőle (galéria)

Hajdú Marianna

A réteskészítés összes csínját-bínját eltanulták Csőszön a hétvégén

Forrás: Hujber Ferenc

Az első réteskészítő és kóstoló napját tartotta szombaton a település, ami nem csak az ízlelőbimbókat, hanem a szíveket is megérintette.

Hujber Ferenc, az esemény agytrösztje, mosolyogva mesélte, hogy a réteskészítés iránti érdeklődés minden várakozást felülmúlt.

– Napok alatt beteltek a helyek, és sajnos több mint 30 embernek nem tudtunk helyet biztosítani. De ez csak azt mutatja, mennyire erős a közösségi szellem itt Csőszön, arra azonban valóban nem számítottunk, hogy már az első alkalommal ekkora lesz az érdeklődés – mondja Ferenc, aki maga is szenvedélyesen szereti a rétest.

Fotó: Hujber Ferenc

Az egykori iskolaépület, amely ezen alkalommal a réteskészítés színteréül szolgált, már korán megtelt élettel. Négy tapasztalt sütimester – Földi Imréné Angéla, Reznyák Judit, Veisengruberné Andrea és Kovács-Veisengruber Kitti – várták a tanítványokat legnagyobb kincseikkel: nagymamáik receptjeivel. A felsorakozott tanítványok izgatottan gyűltek össze, hogy elsajátítsák a réteshúzás művészetét. A légkör tele volt nevetéssel és jó kedvvel, de koncentrációval is, ahogy a résztvevők saját kézzel húzták a tésztát.

Kint, a templomkertben, a református közösség kemencéje már készen állt a rétesek fogadására. Ahogy múlt az idő, az első rétesek aranyló barnára sülten kerültek elő a kemencéből. A levegőben terjedt az ínycsiklandó töltelékekkel készült friss sült tészta illata, amit a finom langallók fűszeres aromája egészített ki.

Délutánra az udvar tele lett látogatókkal, akik kíváncsian kóstolgatják a réteseket. Minden falat egy történetet mesélt: a régi családi recepteket, a közös nevetéseket, és a közösség melegét. A résztvevők a falatok mellé a finom teát kortyolgatva, kötetlen beszélgetésekbe merülnek. Ez a nap több volt, mint egy réteskészítő workshop. Ez egy összefogás ünnepe volt, ahol mindenki kapott egy szelet rétes mellé nem csak a hagyományos receptek elsajátításával lett gazdagabb, de az összetartozás fontosságát is megtapasztalhatta.
Az esemény végére mindenki egyetértett, hogy ez csak az első lépés volt egy hosszú és gazdag hagyomány megteremtésében. 
– Megígérhetem, hogy lesz folytatás – zárta az eseményt Ferenc.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában