„Takarékoskodj az energiával!”

2023.10.04. 15:30

Enying: fókuszban a Szirombontogató Óvoda (galéria)

Huszonkettedik alkalommal rendezték meg nemrégiben a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő európai mobilitási hetet, amelynek célja, a környezetbarát és fenntartható közlekedés népszerűsítése. Az enyingi önkormányzat ötödik alkalommal csatlakozott a nemzetközi kampányhoz, ebben az évben a Szirombontogató Óvoda vállalta a rendezvénysorozat megszervezését, lebonyolítását.

Feol.hu

Drótszamarak kavalkádja

Fotó: Szirombontogató Óvoda

A programok kitűnő lehetőséget biztosítottak arra, hogy hitelesen közvetítsék a gyermekintézmény kiemelt pedagógiai küldetéseit, a környezettudatosságra nevelést, az egészséges életmódra nevelést, a gyermekek természetes mozgáskedvének megőrzését, a mozgás megszerettetését, a mozgásszegény életvitel ellen történő értékközvetítést.

Emellett az egész hetet átölelő, szemléletformáló vetélkedők, versenyek szervezése arra is lehetőséget nyújtott az óvodának, hogy egyedi támogatásban részesüljön, így sporteszközökkel (fit ball labdákkal, floorball készletekkel, mozgáskotta eszközökkel, egyensúlyozó padokkal, futókerékpárokkal) bővíthették eszközparkjukat.

Az intézmény mind a négy telephelyén sikeres eseménysorozatot tudhattak magukénak, melyben példaértékű volt a családok együttműködése, lelkesedése, aktív, nagyarányú részvétele.

A kampány idei mottója a „Takarékoskodj az energiával!” címet viselte, ennek megvalósulása érdekében a gyerekek mindennapjaiba beágyazott példamutatáson felül egész héten kérték a családokat, hogy gyalogosan, vagy kerékpárral érkezzenek az óvodába.

Akadály a pályán! – Csak ügyesen!
Fotó: Szirombontogató Óvoda

Az első napon „Hagyd otthon a kocsid!” szlogennel versenyt is hirdettek, melynek eredményeképpen a dolgozók és a családok döntő többsége „energiamentesen” jött óvodába. Nagy büszkeséggel töltötte el őket, hogy a Rákóczi utcai épületükbe a gyerekek száz százaléka kerékpárral, rollerrel, vagy gyalogosan érkezett, ezért ők részesültek a főnyereményben, mely egy közlekedési lámpa volt, de természetesen a többi csoport könyvjutalma sem maradt el.

A második nap felhívása a gyerkőcöknek szólt, a „Sétálj velünk!” mozgalom során a Petőfi parkban sétáltak, lépcsőztek.

Szerdán aztán a kerékpározás került főszerepbe, a „Bringázz velünk!” jeligére ismételten megmozdult az intézmény apraja-nagyja: délelőtt minden óvodai telephelyükön kerékpárversenyt rendeztek az aprónépnek. A Vas Gereben utcai óvodában pedig a Mezőszentgyörgyi Polgárőrség önkéntesei állítottak fel akadálypályát, illetve az Enyingi Rendőrőrs munkatársai tartottak bemutatót a kicsiknek. Délután a rendőrség és a

polgárőrök biztosították a szülőkkel közös kerékpáros felvonulás biztonságos lebonyolítását, amelyben minden várakozásukat felülmúlta a résztvevők száma.

Csütörtökön a tornázás került középpontba, a „Mozogj velünk!” akcióban reggeli és délutáni tornára invitálták a szülőket, illetve egész napos sportvetélkedőket, játékokat bonyolítottak le a gyerekeknek.

Péntekre a „Focizz velünk!” programot hirdették meg, az EVSE műfüves pályáján tartott ovifoci-toborzó méltó zárása volt a hétnek; öröm volt látni, hogy a gyerekcsapatok mellett a szülőkből verbuválódott focicsapatok is milyen felszabadultan, önfeledten adták át magukat a játék örömének.

Szerző: Nyirádi-Ángyánné Cserna Viktória, V. Varga József

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában