Komolyan egymásnak feszültek az ellenfelek

2023.09.10. 16:30

Terepasztalon játszották újra a régi nagy csatákat a levéltárban Székesfehérváron (videó)

A Fejér Vármegyei Levéltár három terme is megtelt játékosokkal, akik részt vettek a 16. Historicum nevű játékban. Két teremben a játék, egyben pedig a figurák festése zajlott. Az ólokkatonás játékokkal képzeletbeli és valós történelmi csatajeleneteket, háborúkat játszottak újra.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Sok érdeklődő jelent meg a 16. Historicum nevezetű, Történelmi Hadijáték Napon. Minden évben háromszor rendezik meg az ország különböző városaiban. A rendezvény nem titkolt célja a játék népszerűsítése. Az ország különböző részéből hívnak meg résztvevőket, pontosabban animátorokat, akik megmutatják, hogy ezt a történelmi wargame-et, vagy másképpen ólomkatonázást hogyan is kell játszani? 

-Minden alkalommal bővítjük a rendezvényt újabb tartalmakkal. Kezdetben csak történelmi játékok voltak, amit aztán kiegészítettünk a fiatalok körében népszerű sci-fi, illetve fantasy wargame-mel. Most itt, Székesfehérváron újabb színfoltként hoztuk be a manga műfajt is, mondta Rangel István, a játéknap szervezője. 

A játékosok körüli falakat valóban manga grafikák sora díszítette. Egyik szép, másik inkább szándékosan félelmetes, de mindegyik egyedi. 

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

-Nagyon sokan gyerekesnek találják a mangát, pedig sokkal több mondanivalója van ezeknek a műveknek, mint jó néhány élőszereplős filmnek. Sokkal érzelmesebbek, sokkal inkább meg tudják hatni az embereket. Mindemellett nagyon jól néznek ki, izgalmasak, szemet gyönyörködtetők is egyben, mondta Királyfi-Kanyó Lucia, akinek ez volt az első kiállítása. Az ifjú művész még gyerekkorában szeretett bele a mangába, de csak 2020 körül kezdett színes rajzokat majd mangákat készíteni.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A játék két teremben zajlott. Az egyikben főleg fiatalabbak küzdöttek egymás ellen a fantasy világot megteremtő terepasztalokon. A másik, nagyobb teremben viszont egészen kicsik és idősebbek játszottak együtt, legtöbben megtörtént történelmi eseményt elevenítve fel. Az egyik asztalnál egy történelemtanár játszott képzeletbeli, de a figurák és a környezet miatt egészen valósághű középkori csatát a tanítványaival. Volt első világháborús olasz-francia küzdelem, amerikai Észak-Dél harca, de újra játszották a Szomáliában játszódó, Sólyom végveszélyben című történetet is. 

Fotó: Palocsai Jenő /FMH

Eggyel arrébb, komoly odafigyeléssel, dobókockákkal és coll mértékegységet is mutató mérőszalaggal újrajátszották az 1848-49-es szabadságharcot. Nemcsak a csata magyar vonatkozásai miatt volt érdekes ez a terepasztal, hanem azért is, mert a kézzel festett, eredeti egyenruha színeket felvonultató, egymással farkasszemet néző seregek figurái mindössze 15-18 mm magasak voltak.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Egy kisebb teremben éppen ezekhez hasonló figurákat festettek a játékosok, ugyanis mindenki maga készíti el a saját figurát, terepasztalait. Ez a játék nem csak játék, komolyan fejleszti a kézügyességet, a gondolkodást, történelmet is tanít és nem mellesleg az angol nyelvtudást ad, ugyanis az angolszász gyökerű játékhoz tartozó kiadványok kizárólag ezen a nyelven íródnak.

A sokaknak talán különleges és nagy helyigényű játék ritkaságnak tűnik, ám mint kiderült, Székesfehérvár nagyhatalomnak számít ebben, ugyanis ellátó bolt is van a városban és 80-100 körüli játékost tudhat magának a megyeszékhely.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában