2023.09.15. 07:00
Hagyományos népi gasztronómia, avagy a csóri konyha varázsa
Már kézzelfoghatóan is egy albumban a tradicionális csóri gasztro-emlékek. A település öregjei árulták el családi receptjeiket a legfinomabb süteményektől a háborús szegényételekig.
Csór lakosai lelkesen gyűlnek össze és a közönség sorai között büszkén ülnek azok, akik generációk óta őrzött családi receptjeikkel járultak hozzá a könyv létrejöttéhez
Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap
Csütörtök este különleges értékkel gazdagodott Csór. A Hári Gyula és Molnár Péter által összeállított "Csór ízei" című szakácskönyv mutatkozott be a közönségnek.
A gyűjteményben a falu 80-90 éves lakosainak családi receptjeit gyűjtötték össze és olyan ételleírások is helyet kaptak, amelyek az első világháborúig nyúlnak vissza.
A könyv létrejöttében a csóri önkormányzat és a település értéktárbizottsága mellett sok lelkes segítő vett részt. A munkában közreműködők a falut járva gyűjtötték össze a recepteket, melyeket generációkon keresztül készítettek a csóri családokban. A 72 oldalas szakácskönyvet a receptek alapján készült ételekről készült fotók teszik még különlegesebbé.
A kötet bemutatóján Csete Krisztián, a település polgármestere külön kiemelte a könyv készítőit és a neveket felsorolva köszönte meg munkájukat.
Az album kiadásának fő célja, hogy a régi ételek közül azokat mutassa be, melyek a hagyományos csóri táplálkozás részeként minden gond nélkül beilleszthetők a mai kor konyhájába.
Varró Ágnes néprajzkutató és Rostási-Balogh Szilvia, a Fiastyúk Udvarház étteremvezetője a bemutatón beszéltek a hagyományos étkezési szokásokról és a régi receptek újra felfedezéséről a mai modern gasztronómiában. Mint említették, a hagyományos táplálkozás kutatása a 21. században egyre nagyobb figyelmet kap, és a népi táplálkozás változatossága is érdekes és egyre többen fedezik fel ismét.
A könyvben szereplő receptek között a káposzta dominál leginkább, ami nem meglepő, hiszen a csóri káposzta híre messze földön ismert. A több mint 10 beválogatott recepttel a kiadvány szerkesztője is a káposzta a településen betöltött vezető szerepét kívánta hangsúlyozni.
A kötet Hári Gyula levéltáros és helytörténész szerkesztésével, Molnár Péter zenepedagógus és fotográfus ízléses fotóival jelent meg a legváltozatosabb és egyedi recepteket csokorba szedve.
Az ünnepség végén minden alkotó átvehette a maga tiszteletpéldányát, és a könyv már elérhető a nagyközönség számára is.