Frissen Fejérből

2023.09.14. 11:32

"Egészséges ember nincsen, csak rosszul kivizsgált!" – Közeledik az első fehérvári egészségnap

Megjelent a karján egy új, eddig nem látott pötty? Zúg a füle? Magas a vérnyomása? Itt az idő, hogy szakemberhez forduljon!

Szanyi-Nagy Judit

Keresztury Lászlóné, Östör Annamária, Dienesné Fluck Györgyi és Simon József adott tájékoztatót a szezonnyitó egészségnapról

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Ráadásul mindezt ingyen, lényegében soron kívül megteheti. Ezért is hasznosak a városrészi egészségnapok, amely sorozat "szezonnyitóját" szeptember 23-án, szombaton, a Köfém lakótelepen tartják. A kapcsolódó sajtótájékoztatón elhangzott: az elmúlt időszakban minden ilyen szűrőnapon több olyan látogató is volt, akiknél érszűkületre vagy melanómára utaló jelet találtak.

– Azt kérjük, hogy ne egy másik orvos által vizsgált leletet hozzanak el és kontrolláltassanak ezeken az alkalmakon, hanem bátran mondják el a panaszaikat és úgy éljenek a vizsgálati lehetőségekkel a szűrőnapra látogatók – hangsúlyozta Keresztury Lászlóné, a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője. Majd kiemelte: – Inkább látogassanak el ide még a 30 év körüli korosztály tagjai is, és mondják azt, hogy "feleslegesen jöttek el", minthogy később gond legyen. Bár, hozzáteszem, felesleges vizsgálat nincsen, hiszen ha tíz év múlva egy megjelent betegség előéletét próbáljuk megtalálni, legalább már látjuk, hogy az egyén 30 éves korában még nem jelentkezett tünet vagy az adott betegség. S itt is fontos megjegyezni a sokszor idézett mondást: egészséges ember nincsen, csak rosszul kivizsgált!

Évek óta telt házasak a fehérvári szűrőnapok, egészségnapok
Fotó: Archív (Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap)

A vizsgálatok között a már jól ismert állapotfelmérés (vércukorszint- és vérnyomásmérés), kardiológiai felmérés, EKG-vizsgálat, csontsűrűségmérés, a boka-kar index meghatározása, melanómaszűrés és testösszetétel-mérés is szerepel. Újdonság lesz az úgynevezett kétlépcsős koleszterinszint-mérés, amely során a Novartis Hungária Egészségügyi Kft. segítségével egy vénás vérvételi lehetőség segíti a teljesebb kórkép megalkotását. Ezáltal – és ez is áll a szezonnyitó egészségnap fókuszában – a szív- és érrendszeri betegségek egyik legfőbb rizikófaktora még jobban kiszűrhető. (A részletekről, arról, hogy a kétlépcsős vizsgálat pontosan hogyan zajlik, a helyszínen adnak majd tájékoztatást.)

Dienesné Fluck Györgyi önkormányzati képviselő és Simon József, a Köfém Művelődési Ház igazgatója kiemelte: örülnek, hogy a nyitányra a Köfém lakótelepen kerül sor, főként, hogy a helyszínt adó intézmény több, az egészségmegőrzéssel kapcsolatos programnak, eseménynek is teret adott már. Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok elmondta, a városrészi egészségnapok sorát októberben Alsóvárosban folytatják. 

A szeptember 23-ai első alkalom a Köfém Művelődési Házban 9 és 13 óra között tart majd. Előzetes bejelentkezés szükséges, amit szeptember 18-án és 19-én, a 06-70-455-9930-as telefonszámon keresztül tehetnek meg az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában